Frljićeva 'Gospođa ministarka' najbolja predstava

Radiosarajevo.ba
Frljićeva 'Gospođa ministarka' najbolja predstava

Prvu nagradu na ovogodišnjim 29. susretima kazališta BiH u Brčkom osvojila je predstava Gospođa ministarka Branislava Nušića, koju je režirao Oliver Frljić, a izvelo Satirično kazalište Kerempuh iz Zagreba.

 

Nagradu za najbolji dramski tekst bosanskohercegovačkog suvremenog pisca i statuu Zlatno pero dobio je tekst a Almira Imširevića Kad bi ovo bio film, koji je izvelo Narodno pozorište iz Sarajeva. 
            
Glumica Radmila Živković iz Srbije dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu u predstavi "Bunar" Radmile Smiljanić, koju je režirao Egon Savin, a izvelo UK Vuk Karadžić iz Beograda. Za najboljeg glumca proglašen je Jovo Maksić za ulogu u istoj predstavi.               

Većinom glasova stručnog žirija nagradu za najbolju bh. predstavu u cjelini i Zlatnu statuu vijećnice grada Brčko dobilo je  Narodno pozorište Sarajevo za predstavu Kad bi ovo bio film, autora Almira Imširevića u režiji Dine Mustafića.
           
Nagrada za najbolju žensku i mušku ulogu pripale su Nadi Đurevskoj i Miralemu Zupčeviću za uloge Majke i Oca u spomenutoj predstavi Narodnog pozorišta Sarajevo.              

Dženana Džanić za ulogu Slobodanke u predstavi Grebanje ili kako se ubila moja baka, koju je izvelo Bosansko narodno pozorište  iz Zenice, dobila je nagradu kao najbolja mlada glumica, a njen kolega Enes Salković, tumač lika Đorđe u istoj predstavi proglašen je najboljim mladim bh. glumcem. 

Najbolje po ocjeni publike

Žiri publike dodijelio je tri nagrade. Nagradu za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava Narodnog pozorišta iz Sarajeva Kad bi ovo bio film. Najbolja ženska uloga pripala je Lani Delić za ulogu Maje u predstavi Grebanje ili Kako se ubila moja baka, zeničkog Bosanskog narodnog pozorišta, a nagradu za najbolju mušku ulogu dobio Aleksandar Stojković za kreaciju Sulje Sejdića - Pršlje u predstavi Djelidba Skendera Kulenovića, u izvedbi Pozorišta Prijedor. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije