Frenkie: Bliži se 10. godišnjica 'Izgubljenih snova'

Radiosarajevo.ba
Frenkie: Bliži se 10. godišnjica 'Izgubljenih snova'

Piše: Frenkie za Redbull.com

Jedna od mojih najpopularnijih pjesama ikad, nalazi se na mom prvom albumu koji nosi skromni naziv Odličan cd, a zove se Izgubljeni snovi. Deset godina unazad, kada sam je pisao, nisam je smatrao bitnom niti sam mislio da će ikada steći toliku popularnost.

Dapače, ona je bila jedna od onih pjesama koju sam uvrstio na album kako bih ga popunio. Nisam je mislio dodatno promovisati i s obzirom na to da je spadala u žanr "tužnih balada" i sporijih numera nisam je planirao ni izvoditi na koncertima.

Cijela ta priča koju sam pokušao kroz stihove da ispričam je za mene imala ličnu notu jer dijelimično jeste bila istinita, no ona je također u sebi imala i malu dozu patetike pa je zbog toga nisam volio rado slušati niti izvoditi. I fakat, danas se ne mogu sjetiti da li sam je ikada uživo izveo. I dan danas, skoro na svakom koncertu bude njih dvoje – troje u prvom redu koji traže "izgubljene snove" i poslije svirke pitaju da li je priča istinita.

Međutim u cijeloj toj priči postoji jedan zanimljivi trenutak, a on se desio par dana prije nego što će moj album biti objavljen. Tada sam došao na sastanak u moju izdavačku kuću kako bismo napravili plan oko promocije albuma. Pričali smo tako o koncertma, dogovarali intervjue, gostovanja i onda je, na moje opšte iznenađenje direktor Menarta predložio da bi moj slijedeći single i videospot trebao biti za Izgubljene snove.

Moja prva reakcija i ono što sam u tom trenutku pomislio je, ne mogu vjerovati da je ovaj odrasli čovjek stvarno do kraja poslušao tu pjesmu! Onda sam shvatio da su ovi ljudi stvarno ozbiljni oko svog posla, pa sam njihov prijedlog shvatio kao kompliment, a onda je uslijedila moja kontraargumentacija.

Rekao sam da je to nebitna pjesma, koju sam ubacio na album samo da bih ga popunio, da meni uopšte nije draga te da sam ubijeđen da ona neće postići ni najmanji uspjeh. Odmah sam predložio dvije druge pjesme i kada su shvatili koliko sam protiv, odustali su od daljnjeg ubjeđivanja. Razmisli dobro, mi mislimo da bi se ona puno vrtila, rekli su na kraju, no ja nisam imao šta razmišljati.

Branko, kako se zove direktor Menarta, moju je pjesmu poslušao drugim ušima i u njoj vidio potencijal koji ja kao "nabrijani klinac" nisam, i mogu reći da mi je danas krivo što ga nisam poslušao. Mogu samo zamisliti kako bi priča o mom prvom albumu izgledala da sam za pjesmu, u kojoj smo by the way semplovali Indexe, snimio video spot.

Uskoro se bliži deseta godišnjica od izlaska mog prvog albuma koja će se morati obilježiti s jednim većim koncertom, i vrijeme je da Izgubljene snove konačno naučim napamet. Za kraj još jednom da pojasnim, priča u pjesmi nije u potpunosti istinita, lik o kojem sam pisao je živ i zdrav i danas smo najbolji prijatelji!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije