Frašto: 'Nenasiljem želimo zaustaviti nasilje'

Radiosarajevo.ba
Frašto: 'Nenasiljem želimo zaustaviti nasilje'


U sklopu akcije „Jedna milijarda ustaje“, 14. februara u 14 sati, na Trgu djece Sarajeva (ispred tržnog centra BBI) održat će se ples kojim će se ukazati na nasilje koje svakodnevno proživljavaju pripadnice ljepšeg spola.

Kampanju organizuje 30 organizacija civilnog društva aktivnih na području BiH, a u Sarajevu će se kampanji priključiti direktor USAID-a David Barth sa suprugom, supruga američkog ambasadora Danuta Moon, šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey,  te druge osobe iz kulturnog, javnog i političkog života BiH.

Kampanja je pokrenuta s ciljem da skrene pažnju na poražavajući podatak da jedna od tri žene jeste ili je bila žrtva silovanja ili prebijanja.

Nenasiljem želimo da zaustavimo nasilje

Šefica ureda organizacije CURE  Vedrana Frašto rekla je za naš portal da je fondacija CURE ušla u kampanju “Jedna milijarda ustaje”, koja se odvija u preko 190 zemalja širom svijeta, sa željom da na taj dan skrene pažnju da postoji jedna miljarda koja želi da se nasilje zaustavi.

“Kad pogledamo statistike, jedna od tri žene će biti silovana ili pretučena, to su globalne statistike. Naš slogan je  ‘milijarda žena koja doživljava nasilje zločin, a milijarda koja pleše revolucija’, mi nenasiljem želimo da zaustavimo nasilje“, rekla je.

Frašto je istakla da je cilj akcije poziv svim osobama, i muškarcima i ženama, koji govore protiv nasilja, žele da zaustave nasilje, i koji smatraju da je nasilje nedopustivo u našem društvu, da se pridruže 14. februara  u 14 sati u akciji širom BiH.

Plesanje je čin oslobađanja

“Svi gradovi u kojim se dešava akcija mogu da se vide na ovom LINKU i pozivamo pojedince da sami organizuju akciju u gradovima koji nisu pomenuti. Dovoljno je samo da se uključi muzika, izađe na cestu i u 14 sati počne plesati. Sam čin plesanja je čin oslobađanja, kad plešemo mi smo svoji i pokretima obilježavamo slobodu. Snaga i naše tijelo ovisi samo o pokretima koje mi proizvodimo“, rekla je Frašto.

Govoreći o statistikama, Frašto je rekla da fokus akcije nisu brojke već promjene.

„14.2. čitava planeta će plesati od silne želje da se nasilje zaustavi. Fokus ove akcije nije govorenje o statistikama već da se govori o akciji i osobama koje žele da nešto promijene“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije