Franz Ferdinand je u Sarajevo došao zbog - ljubavi!

Radiosarajevo.ba
Franz Ferdinand je u Sarajevo došao zbog - ljubavi!

Franz Ferdinand oženio je Sofiju, vojvotkinju od Hohenburga, uprkos protivljenju svoga strica, cara Franje Jozefa, kao i skoro cjelokupne austrijske javnosti.

Iako je Sophia bila plemkinja, nije pripadala vladajućim dinastijama i, što je još gore - bila je slavenka (Čehinja).

Na kraju je car pristao na vjenčanje, ali je Franz morao učiniti mnogo ustupaka. Pod pritiskom oca i majke, te gotovo cjelokupne političke javnosti, Franz je bio prisiljen da pristane na morganatski brak. To je značilo da Sofija nikada neće dijeliti njegov položaj i čin, nikada uživati poštovanje, a njihova djeca nikada neće moći da naslijede bilo šta u okviru carstva osim majčine titule. 

Čak nije smjela s njim da se pojavljuje na bilo kakvim zvaničnim skupovima i državničkim funkcijama.

Ali, u dogovoru je postojala "rupa" koju je Franz iskoristio tokom svoje kobne posjete Sarajevu. Bilo im je dopušteno da se zajedno pojave jedino u prilikama kada bi Franz nastupao kao vojno lice.

Stoga je Franz Ferdinand prihvatio poziv tadašnjeg guvernera Bosne, generala Oskara Potioreka, da izvrši inspekciju trupa i prisustvuje vojnim manevrima u okolini Sarajeva. 

Osim toga, posjeta se poklapala sa 14-tom godišnjicom njegovog braka sa Sofijom. Tokom posjete, Sofija bi bila u mogućnosti da se vozi u istim kolima zajedno sa mužem, što je bio vrlo promišljen i ljubazan Franzov dar njoj za godišnjicu braka.

Zanimljivo je napomenuti i šta je unuk jednog od atentatora, Ranko Trifković, zapisao o atentatu. 

On kaže kako je njegov otac pitao Vasu Čubrilovića, nesuđenog atentatora:

"Zašto nisi pucao? Ili bar bacio bombu? Bio si naoružan, a kola su prošla ispred tebe."

Vaso je odgovorio:

"Vojvotkinja je bila tako lijepa i ljupka. Nisam mogao da pucam, još manje da bacim bombu. Bilo mi je žao Sofije."

Slažemo se s njim kada kaže da nema više romantičnih priča kao što su Ferdinandova i Sofijina, a nema ni takvih džentlmena kao što je bio Vaso.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije