Francuski ambasador najavio 'Tour de France' u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Francuski ambasador najavio 'Tour de France' u Sarajevu

Današnji susret ambasadora Republike Francuske u BiH Rolanda Gillesa sa premijerom Kantona Sarajevo Suadom Zeljkovićem i ministrom kulture i sporta Ivicom Šarićem bio je prilika da se razmijene mišljenja i informacije o aktuelnim dešavanjima u Sarajevu, ekonomskim pitanjima, a ponajviše o toku priprema obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata. Brojne države i njihova diplomatska predstavništva uveliko su angažirane na projektima koji će sljedeće godine u fokus staviti Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

"Francuska ima značajan angažman oko organizacije obilježavanja ove godišnjice u svjetlu njenog historijskog i kulturološkog mjesta u savremenoj historiji. Želimo da ovo bude mjesto odakle će se poslati univerzalne, planetarne poruke mira i pomirenja. Predsjednik Francuske će u ovom mjesecu u svom govoru u Jelisejskoj palači spomenuti Sarajevo,  koje će nesumnjivo biti u fokusu, sada kao mjesto okupljanja historičara, umjetnika, sportista, diplomata cijelog svijeta", istakao je ambasador Gilles te naglasio važnost obilježavanja 100. godišnjice Prvog svjetskog rata prvenstveno kao sukoba koji je iza sebe ostavio deset miliona žrtava. 

Francuska, zajedno sa ostalim evropskim državama i Evropskom Unijom učestvuje u pripremama brojnih projekata. Uz podršku "Tour de Francea", u junu sljedeće godine biće održane velike biciklističke trke u kojima će učestvovati hiljade mladih iz čitave Bosne i Hercegovine.

"Bitno je da drugačija, pozitivnija slika ode iz Sarajeva, a slike sa ove trke biće prikazane u Francuskoj, kada se bude vozio Tour de France“, ponosno naglašava ambasador te najavljuje zajednički angažman sa Međunarodnim olimpijskim komitetom i Evropskom Komisijom oko pronalaženja sredstava za rekonstrukciju Olimpijskog muzeja u Sarajevu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije