Francuske organizacije pokrenule peticiju za Divjaka

Radiosarajevo.ba
Francuske organizacije pokrenule peticiju za Divjaka

Francuski kulturni centar André Malraux pokrenuo je peticiju za oslobađanje generala Jovana Divjaka koji se nalaziu istražnom zatvoru u Beču.

Osim Centra, prvi potpusnici peticije su i:

CCFD -  Terre Solidaire/zemlja solidarnosti,
Association Sarajevo/Udruga u Sarajevu,
Fonds de dotation Agnès b./Agnes b. zadužbina,
Mir Sada,
Mères pour la paix/Majke za mir i
Florence Hartmann. 

U peticiji se navodi kako je Jovan Divjak, kroz svoje građanske akcije, utjelovorio predanost u izgradnji bosanskog građanskog identiteta, nasuprot nacionalnim. Nagrađen je Legije časti Francuske 2001. godine za svoj "ideal ujedinjene zemlje koja nastoji graditi na svoje bogatstvo različitih kultura", kako se tada izrazio Bernard Bajolet, veleposlanik Francuske u BiH

"Zbog Divjakovog zalaganja za multietičnu Bosnu i Hercegovinu, srpski nacionalisti su ga proglasili „izdajicom“, što mu srpske vlasti nikad nisu oprostile. Miloševićev vojni tužilac podigao je optužnicu za ratne zločine i ta optužnica je neizmjenjena preuzeta u post-Mloševićevo doba. Na taj način se Jovan Divjak nalazi, zajedno sa 18 drugih osoba, na listi osumnjičenih za ratne zločine koju je raspisala Srbija. Britansko pravosuđe je 2010. godine odbacilo zahjev za izručenje Ejupa Ganića koji se nalazio na listi 18 osumnjičenih, ocjenjujući da su dokazi koje je Srbija predočila nedovoljni kako bi se opravdala tužba."

Ovaj slučaj predstavlja nastavak upornog i staolnog odbijanja srbijasnkih vlasti da priznaju svoju odgovornost za opsadu Sarajeva, naglašeno je u tekstu peticije koju možete potpisati ovdje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije