Francuska: Suđenje roditeljima veganima za smrt djeteta

Radiosarajevo.ba
Francuska: Suđenje roditeljima veganima za smrt djeteta

Zbog optužbi za zapostavljanje djeteta u utorak su pred sud u sjevernoj Francuskoj izvedeni roditelji, čija je 11-mjesečna kćerkica, hranjena samo majčinim mlijekom, preminula.
   
Roditelji Sergine i Joel Le Moaligou su vegani, oni koji u ishrani ne koriste ni jednu namirnicu  životinjskog porijekla, pa su tako hranili i svoju djevojčicu.
   
Oni su optuženi za "zapostavljanje odnosno uskraćivanje hrane nakon čega je uslijedila smrt", a u slučaju utvrđivanja krivice mogli bi da budu osuđeni i na 30 godina zatvora, javio je AFP.
 
Par, koji zbog veganskog načina ishrane ne konzumira proizvode životinjskog porijekla, uključujući jaja i mlijeko, pozvao je hitnu pomoć u martu 2008. godine kada se zabrinuo zbog toga što je njihova beba Luiz bila beživotna.
 
Kada je hitna pomoć stigla u njihov dom u malom selu na oko 150 kilometara sjeverno od Pariza, djevojčica je već bila mrtva.
 
Zdravstveni radnici su pozvali policiju, jer je dijete bilo blijedo i mršavo, teško samo 5,7 kilograma, dok beba tog uzrasta ima u prosjeku osam kilograma.
 
Autopsija je pokazala da je Luiz patila od nedostatka vitamina A i vitamina B12, što, po riječima stručnjaka, povećava podložnost djeteta infekcijama i može da nastane uslijed neuravnotežene ishrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije