Fra Zdravko Dadić novi provincijal Bosne Srebrene

0
F. V.
Fra Zdravko Dadić novi provincijal Bosne Srebrene
Foto: Privatni album / Fra Zdravko Dadić

Fra Zdravko Dadić, novi je provincijal, Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Dadić je izabran na Provincijskom kapitulu Franjevačke provincije sv. Križa – Bosne Srebrene koji se održava od 25. do 30. travnja u samostanu sv. Pavla na Nedžarićima u Sarajevu.

Kapitul je održan pod presjedanjem fra Bože Vulete, generalnog vizitatora Reda Manje braće.

Pored provincijala, izabran je i novi Definitorij Provincije. Pored Dadića, izabrani su i fra Janko Ćuro, vikar Provincije te šestorica definitora: fra Drago Pranješ, fra Ivo Orlovac, fra Miro Relota, fra Vinko Sičaja, fra Petar Jeleč i fra Stipo Kljajić.

„U ime svih franjevaca Bosne Srebrene čestitamo novoizabranoj braći, želeći im obilje Božjega blagoslova u budućem radu na dobrobit Provincije i našega naroda“, prenosi se na stranici Franjevačke prisutnost u Bosni.

Inače, kapitul je započeo sv. misom koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup i metropolita mons. Tomo Vukšić, koji je, kao što je poznato, zamijenio nabdiskupa Vinka Puljića.

S Vukšićem u koncelebraciji bili su dosadašni franjevački provincijal fra Jozo Marinčić i generalni vizitator provincije fra Božo Vuleta i 55 svećenika kapitularaca.

Ko je novi provincijal Bosne Srebrene?

Fra Zdravko Dadić rodio se u Gradačcu 8. maja 1966. od oca Pere i majke Kate r. Bošnjak.
Osnovnu školu završio je u Tramošnici, Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom (1981. – 1985.), novicijat je imao na Bistriku (1985./1986.). Filozofsko-teološki studij završio je u Sarajevu ratne 1992. godine.

Rastu tenzije na Bliskom istoku: Eksplozija u vojnoj bazi u Iraku

Rastu tenzije na Bliskom istoku: Eksplozija u vojnoj bazi u Iraku

Za svećenika je zaređen 20. jula 1992. u Podhumu – Livno.

Bio je župni vikar u Vitezu (1992. – 2000.) s prekidom za liječenje poslije ranjavanja u Vitezu (21. decebra1993.). Bio je gvardijan i župnik u Dubravama (2000. – 2006.), definitor, ekonom provincije i gvardijan u kući Provincijalata (2006. – 2009.).

Član je druge Sinode Zagrebačke nadbiskupije, prezbiterskog vijeća Zagrebačke nadbiskupije, Udruge đaka franjevačke gimnazije u Visokom i HKD Napredak u Zagrebu.

Od 2016. je pročelnik Vijeća za sakralnu umjetnost i građevinarstvo Provincije Bosne srebrene i predsjednik Nadzornog odbora Hko Kruh sv. Ante.

Na provincijskim Kapitulima 2016. i 2019. biran je za definitora, od jula 2019. je gvardijan Franjevačkog samostana svetog Ilije – Zagreb, a od 2009. župnik župe B. D. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici – Zagreb.

Radio je u svim župama i kao ekonom provincije, na duhovnoj i materijalnoj obnovi. Dao je značajan doprinos u velikim građevinskim zahvatima u župama Dubrave i Sesvetska Sopnica (obnova crkava i samostana) kao i u Visokom (sjemenište, samostan, Konvikt), te Sarajevo na Kovačićima i Koševu i u obnovi župne kuće u Olovu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije