Fra Andrija Nikić: Opet turska vlast zulumari nad katolicima

Radiosarajevo.ba
Fra Andrija Nikić: Opet turska vlast zulumari nad katolicima

Hrvatsko kulturno društvo (HKD) "Napredak" Mostar smatra kako je sudska odluka o deložiranju vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića iz dijela njegove sarajevske rezidencije, čin koji predstavlja potvrdu i nastavak višestoljetne prakse.

Pročitajte sve o 'deložaciji kardinala'

Tim povodom fra Andrija Nikić uputio je pismo kardinalu Puljiću u kojemu se, uz ostalo navodi kako ovaj slučaj "vraća u komunističko razdoblje kada katolici, za razliku od pravoslavaca i muslimana, a na prvom mjestu svećenici i franjevci nisu imali nikakva prava osim da budu ubijeni i da pune kazamate, u njima gnjiju i ostave svjedočanstvo vjernosti Bogu, Crkvi i narodu".

"Spomenuta sudska odluka podsjeća nas na brojna izvršenja smrtne kazne i oduzimanja posjeda, što je turska vlast bez odgovornosti tijekom četiri stoljetnog zulumćarenja provodila nad franjevcima, katolicima i njihovom imovinom na području Bosne i Hercegovine, a što svjedoči franjevačka dokumentacija i kronike.

Nažalost, koliko je poznato, nije izdana ni jedna jednorečenična 'ahdnama' kojom bi se zaustavio mač ili koje ubojito oružje u ruci bilo kojeg muslimana da ne udari na franjevca i katolika, a od čega su i tada istovjernici poturice Mehmeda Sokolovića i na jednoj i drugoj strani bili zaštićeni", stoji u pismu.

U pismu se, uz ostalo navodi kako je odluka o deložiranju još jedna stoljećima uhodana i dokazana nepravedna poruka ne samo kardinalu Puljiću i katolicima nego i cijelom hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini.

"Dragi kardinale, u ime 1178 mostarskih napretkovaca poručujem Vam da niste sami, uz Vas su budnici koji iz povijesti uče i poručuju da opraštamo, ali ne možemo zaboraviti zatornike katoličanstva, svećenstva, franjevaštva, redovništva, katolika i kršćanske civilizacije dok se ne pokaju i dadnu zadovoljštinu", navodi se u pismu fra Andrije Nikića.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije