Fotoreportaža: Spasimo naše ptice

Radiosarajevo.ba
Fotoreportaža: Spasimo naše ptice


Mnogi kažu da su od svih bića u prirodi ptice čovjeku najprivlačnije. Konrad Lorenz je ponudio objašnjenje: “Ptice se kreću približno istom brzinom kao i mi, njihovi glasovi su u zvučnom području kojeg čujemo. I kod ljudi i kod ptica glavna su čula vida i sluha koja im, kao i nama, trebaju za socijalno sporazumijevanje.”

Glasovi ptica pjevačica, njihovi cvrkuti i pjesme su najčešći zvukovi u prirodi, koji nas prate na svakom koraku, bilo da smo u šetnji ili na izletu. Svaka ptičija vrsta ima svoje „čisto posebne“ zvučne izraze, a svaki od tih zvukova svoje odgovarajuće značenje i poruku.

PAŽNJA: Budućnost naših ptica je mračna - još sada, skoro polovini evropskih vrsta ptica prijeti izumiranje. Ako budemo i dalje uništavali prirodna staništa naših ptica, naši će unuci većinu ptica prikazanih u ovoj reportaži vidjeti još samo preparirane u nekom prirodnoslovnom muzeju.

Tako počinje fotoreportaža Karahmetovića, objavljena na partnerskom portalu Fotografija.ba.



Kliknite na fotografiju da preuzmete reportažu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije