FOTO: U gradu na Neretvi Srebrenica nikad neće biti zaboravljena

Radiosarajevo.ba
FOTO: U gradu na Neretvi Srebrenica nikad neće biti zaboravljena
/ Mostar: Na Španjolskom trgu građani redom kupovali 'srebrenički cvijet', FOTO: Anadolu Agency

U povodu 11. jula - Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, danas je u 17 sati na Španjolskom trgu u Mostaru upriličena simbolična podjela promotivnog materijala i distribucija cvijeta - sjećanje, u narodu danas poznatog kao cvijet Srebrenice, javlja Anadolu Agency.


Mostarke i Mostarci svojim dolaskom na glavni gradski trg jasno su pokazali da u gradu na Neretvi Srebrenica nikad neće biti zaboravljena.

Cvijet ima svoju poruku: Bijelo je za nevinost; Zeleno je za nadu; Jedanaest latica za 11 juli 1995. godine. Cvijet nosi sjećanje sa sobom, baš kao što su ga sa Španjolskog trga građani Mostara svojim domovima mahom nosili.

"Oduševljeni smo reakcijom građana koji su se odazvali u velikom broju. Planirali smo dva dana dijeliti cvijet Sjećanje, no mislim da ćemo danas sve završiti.

Cilj nam je podići svijest o stradanju koje se ne smije više nikada dogoditi. To je ustvari i poruka ovog cvijeta", kazala je Mostarka Amna Popovac, koja pomaže Udruženju Gračaničko keranje koje je dizajniralo, zašitilo i distribuiralo Cvijet Srebrenice u sve gradove u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije