FOTO: Trešnjin cvijet u Sarajevu - ljepota kakvu samo priroda može stvoriti

Radiosarajevo.ba
FOTO: Trešnjin cvijet u Sarajevu - ljepota kakvu samo priroda može stvoriti

Bokori ružičastog behara ukrašavaju ovih dana ulice bosanskohercegovačkih gradova, privlačeći poglede, prizivajući pozitivne misli, šapućući nam da usporimo, zastanemo, udahnemo proljeće. 

"Ljepota, nježnost, krhkost i prolaznost trešnjina cvijeta za Japance simboliziraju ljepotu, krhkost i prolaznost života koje prihvataju s ljubavlju, dozom melanholije i mirnim dostojanstvom", kaže za Radiosarajevo.ba Azra Pjanić iz odjela za kulturu Ambasade Japana u BiH. 

Stabla japanske trešnje u Sarajevo i druge bh. gradove stigla su prije 12 godina, a sađenjem stabala željelo se promovirati mir. Prvu pošiljku stabala donirala je japanska nevladina organizacija Ipil No Kai

Dani cvjetanja japanske trešnje u njenoj matičnoj zemlji obilježavaju se na poseban način i s mnogo poštovanja prema ovoj ljepoti, kakvu samo priroda može stvoriti. 

"U Japanu se tradicionalno organiziraju okupljanja prijatelja, porodice te poslovnih saradnika ispod stabala trešnje, kada se učesnici dive ljepoti, nježnosti i prolaznosti trešnjina cvijeta. Ovim okupljanjima slavi se i dolazak proljeća. Ovakva masovna okupljanja u Japanu nazivaju se Hanami festivali (Hanami u doslovnom prijevodu znači gledanje cvijeća)", kaže naša sugovornica. 

Državljani Japana u našoj zemlji ne obilježavaju kolektivno, no raduju se i cijene ljepotu svakog stabla trešnje kojeg vide, jer je svako stablo na svoj način lijepo i jedinstveno. 

"Japanska trešnja je jedan od simbola Japana. Najpopularniji način upotrebe dijelova biljke je za pripremu čaja Sakuray, tako što se latice cvijeta najprije potope u mješavinu octa od šljive i soli - ovaj proces isuši latice koje se zatim koriste za pripremu čaja tako što se preko njih prelije vrela voda", otkrila nam je gospođa Pjanić. 

Našim fotografijama koje možete vidjeti u fotogaleriji, pokušali smo ovjekovječiti ljepotu ružičastog behara koji trenutno krasi park ispred zgrade Kantona Sarajevo. 

Ugodan Hanami vam želimo!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije