FOTO: Prvi snijeg na Bjelašnici

Radiosarajevo.ba
FOTO: Prvi snijeg na Bjelašnici
/ Foto: AA

Prvi snijeg prekrio je obronke bosanskohercegovačke olimpijske ljepotice Bjelašnice, javlja reporter Anadolu Agency (AA). Dok su vrhovi planina prekriveni bijelim pokrivačem, nagovještavajući novu zimsku sezonu, Bjelašnica svojim raznolikim bojama pokazuje sve ljepote jeseni.

Jutros je u Bosni, po kotlinama, maglovito i sa niskim oblacima, a u ostalim područjima pretežno vedro, navodi Federalni hidrometeorološki zavod BiH (FHMZBiH). Najniža temperatura izmjerena je na Bjelašnici: -2 stepena Celzijusa, a najviša u Neumu 12.

Bjelašnica je planina u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, smještena jugozapadno od grada Sarajeva. Kao i susjedna Jahorina, i Bjelašnica pripada dinarskom planinskom sistemu.

Na najvišem dijelu (2.067 m nadmorske visine) podignuta je značajna meteorološka stanica, koja je ujedno i najviša stalno nastanjena tačka u Bosni i Hercegovini. Razvijen je kraški i lednički reljef.

U sklopu 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, na Bjelašnici su izgrađeni brojni sportski i turistički objekti, no, iako se neki i dalje koriste, većina ih je u veoma lošem stanju.

Uživajte u fotogaleriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije