FOTO: Preko 7.500 djece u proteklih 10 godina prošlo kroz 'Školu u bolnici'

Radiosarajevo.ba
FOTO: Preko 7.500 djece u proteklih 10 godina prošlo kroz 'Školu u bolnici'
/ Preko 7.500 djece je u proteklih 10 godina prošlo kroz 'Školu u bolnici', FOTO: Press KS

Škola u bolnici je projekat i dobra praksa u Kantonu Sarajevo koja već 10 godina omogućava djeci i adolescentima koji zbog bolničkog liječenja propuštaju nastavu u školi. Program im omogućava da prate školski program, redovno uče i budu spremni da se ponovno uključe u nastavak školovanja. S iskustvima i radom u bolničkom okruženju danas su medicinsko osoblje Psihijatrijske i Pedijatrijske klinike u Sarajevu, te nosioci projekta Škola u bolnici upoznali ministra za obrazovanje, nauku i mlade u Vladi KS-a Elvira Kazazovića. Matična škola ove humane prakse je Osnovna škola Vrhbosna, a koordinator projekta Marija Božić Tičić.


"Kroz Školu u bolnici proteklih godina prošlo je 7.500 osnovaca koji su zbog liječenja na Psihijatrijskoj klinici, Ortopediji, Dječijoj hirurgiji i Pedijatrijskoj klinici bolnice na Jezeru bili prinuđeni da izostaju s redovne nastave. Naših sedam nastavnika svakodnevno, u zavisnosti od režima liječenja i zdravstvenog stanja svakog pacijenta, pružaju edukaciju po zvaničnom planu i programu Kantona Sarajevo. Njih 1.500 je na ovaj način dobilo i potvrde o završenoj osnovnoj školi", pojašnjava Božić Tičić. U ovoj školskoj godini 711 učenika iz čitave Bosne i Hercegovine stiče svoja znanja na ovaj način.

Kako naglašava Marija Božić Tičić djeca, roditelji, medicinsko osoblje, pedagozi, nastavnici, svi oni čine jedno toplo porodično okruženje koje je itekako važno za oporavak bolesnih. Djeca pokazuju poseban interes da ne prekidaju učenje, i kako naglašavaju ovdje, zaista budu dobri učenici koji se bez većih problema ponovno uključuju u redovnu nastavu. Ipak, ne ide sve bez problema, postoje slabe tačke ali i ideje za njihovo otklanjanje.

"Ministarstvo je prepoznalo važnost i svrhu ovakvog pristupa bolesnoj djeci i mi ćemo biti potpuno uključeni u taj proces.Vlada Kantona Sarajevo će kroz uređenje nekih drugih dijelova sistema obrazovanja osloboditi veće kadrovske potencijale za kojima i vi imate potrebu", naglasio je ministar Kazazović. On je istaknuo da ovaj segmenat obrazovanja kao i bolja primjena inkluzivne nastave mora biti jače podržan, da bude sistemski rješen te da ne zavisi od pojedinaca i okolnosti. Aktivnosti oko posebne edukacije nastavnika za ove potrebe već su pokrenute, jer iako zakon prepoznaje inkluzivnu nastavu, ona nije dovoljno prisutna u praksi.

"Poduzimat ćemo sve raspoložive mjere kako bi otklonili diskriminaciju u obrazovanju. Spremni smo unaprijediti zakonska rješenja, donijeti potrebne podzakonske akte da stvorimo uređen okvir za ovakve aktivnosti. Cijenimo napore i rezultate nevladinog sektora koji je aktivno uključen u uređivanje ove oblasti. Vjerujem da ćemo zajedno stvoriti još bolje uslove za podršku i pomoć u obrazovanju naših najmlađih sugrađana", poručio je ministar Kazazović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije