FOTO: Posjeta 'Kutku za djecu' s poplavljenih područja

Radiosarajevo.ba
FOTO: Posjeta 'Kutku za djecu' s poplavljenih područja
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

Neposredno nakon katastrofa izazvanih majskim poplavama, UNICEF je u  Bosni i Hercegovini, u saradnji sa organizacijama World Vision I Save the Children, podržao je otvaranje “Kutaka za djecu” poplavljenih područja. 

“Kutak za djecu” je simboličan naziv za prostor prilagođen djeci, njihovim pravima i potrebama. Ovi prostori omogućavaju sigurno okruženje za djecu, služeći  kao podrška u oporavku od posljedica straha i trauma,  izazvanih poplavama. 

U svakom "kutku“ radi kvalifikovano osoblje koje za djecu organizira kreativne, obrazovne i sportske aktivnosti, sve do početka školske godine. 

“Planirano je da se  do početka školske godine otvori dvadesetak centara, u kojima djeca mogu provesti kvalitetno vrijeme, dok se njihovi roditelji i porodice bave obavezama oko rekonstrukcije kuća i imanja. Važno nam je I ustanoviti najbolji model za održivost centara, odnosno usluga koje se u njima pružaju i nakon početka školske godine, jer potreba evidentno postoji”, rekao je Paolo Marchi, vršilac dužnosti Predstavnika UNICEF-a u BiH, tokom posjete centrima u Begovom Hanu, Maglaju i Usori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije