FOTO: Pogledajte zatrpanu Dinaru, na vrhu preko 70 centimetara snijega

Radiosarajevo.ba
FOTO: Pogledajte zatrpanu Dinaru, na vrhu preko 70 centimetara snijega
/ Foto: Crometeo

Nedjelja je bila četvrti i posljednji dan djelovanja ciklone Zlatka na vrijeme u Hrvatskoj. Ostat će upamćena po mjestimično obilnim padavinama koje su pale, većinom u Dalmaciji, ali i po padu temperature zraka koje je u kombinaciji s oborinama donijelo prvi snijeg ove jeseni u neke dijelove zemlje.

Nakon velikih višednevnih kiša pale su temperature zraka što je uzrokovalo padanje snijega koji je prekrio i sve ostale vrhove Livanjskog kantona više od 1.200 metara, a čitava se Kupreška visoravan također zabijelila snijegom za sada visokim samo par centimetara, dok je na svim planinama znatno viši. 

Članovi planinarske udruge Dinaridi nedjelju su proveli na Dinari, uključujući planinarenje do najviših dinarskih vrhova. Planinari su ostali nimalo iznenađeni količinom snijega koje je pala u noći sa subote na nedjelju.

"Na svim visinama iznad 1500 metara snijega ima od pola metra na više. Na Troglavu i okolnim vrhovima ima ga preko 70 centimetara. Zanimljivo za ovaj snijeg da nije padao u nanosima nego je podjednako prekrio prirodu što znači da je padao bez daška vjetra, a ne sjećam se kad sam zadnji put vidio ovako obilan snijeg na Dinari bez nanosa", rekao je Darko Gavrić Čerčo iz HGSS-a i planinarske udruge Dinaridi za Sibenskiportal.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije