FOTO: Performans u Potočarima povodom 11. jula

Radiosarajevo.ba
FOTO: Performans u Potočarima povodom 11. jula
/ Foto: Velija Hasanbegović

U Memorijalnom centru Potočari jučer je počela realizacija multimedijalnog performansa pod nazivom Ostavi trag u njihova sjećanja kojeg Sarajevski ratni teatar SARTR i Fondacija Cinema for Peace organiziraju povodom Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.
 
Program je počeo videoprojekcijama izbora životnih priča osoba koje su preživjele genocid u Srebrenici. 

Fondacija Cinema for Peace do danas je zabilježila više od 1.300 takvih priča i sjećanja sudionika ovog strašnog zločina. Videoarhiv genocida u BiH je najveći arhiv usmene historije koji tretira genocid u Srebrenici.
 
Pored videoprojekcija, ovaj program uključuje više događaja uz učešće predstavnika različitih segmenata umjetničkog svijeta: glumaca, muzičara, studenata Muzičke akademije i Likovne akademije Sarajevo, Internacionalnog teatarskog festivala MESS te drugih stvaralaca. 
 
Jedan od programa nosi naziv Zvuci od imena, u okviru kojeg glumci, muzičari i posjetioci nabrajaju samo imena ljudi koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici.
 

U njemu, između ostalih, učestvuju glumci Maja Salkić, Sonja Goronja, Jasenko Pašić i Ana Mija Milić, dok su u organizacijskom timu Sabina Šabić i Dubravka Zrnčić-Kulenović.

 
Ujedno je postavljena izložba plakata i fotografija u okviru programa pod nazivom Ostavi trag u njihova sjećanja i Svjetlo koje su priredili postdiplomci i studenti Vizualnih komunikacija i Grafike Akademije likovnih umjetnosti.
 
Program Muzički tragovi u njihova sjećanja donose solističke nastupe profesionalnih muzičara, članova Sarajevske filharmonije i studenata Muzičke akademije Sarajevo.
 
Multimedijalni performans Ostavi trag u njihova sjećanja danas će biti održan u SARTR-u, a u fotogaleriji pogledajte fotografije Velije Hasanbegovića s jučerašnjeg performansa u Potočarima


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije