FOTO: Ožiljci rata na olimpijskim objektima u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
FOTO: Ožiljci rata na olimpijskim objektima u Sarajevu

Prije 31 godinu, sedmog dana mjeseca februara već daleke 1984. godine, u Sarajevu su otvorene Olimpijske igre. Bio je to najvažniji dan u historiji našeg sporta. 

Danas, mnogo godina poslije, ništa nije kao što je bilo tada. Rat je progutao veliki broj simbola Olimpijade, a neke je izgrizao zub vremena. No, sjećanja su ostala, njih niko ne može oteti.

Sjećanje na februar '84.: Sarajevo u znaku Olimpijade (FOTO)

Mnogo novca potrošeno je za izgradnju sportskih i ostalih objekata uoči Zimskih olimpijskih igara u ruskom Sočiju – tačnije, 50 milijardi dolara - i iskustvo brojnih olimpijada prije ove nameću pitanje: šta će biti sa svim tim građevinama nakon što olimpijske igre završe? Gradovi domaćini olimpijada širom svijeta nerijetko ne iskoriste svu infrastrukturu koju su izgradili, a Sarajevu se samo nekoliko godina nakon ZOI desilo nešto mnogo gore od toga: rat, koji je ostavio svoje posljedice na tek izgrađenim sportskim objektima.

Fotografi Jon Pack i Gary Hustwit autori su projekta Olimpijski grad, koji istražuje upravo fenomen zapuštenih, zanemarenih i neiskorištenih olimpijskih objekata u gradovima domaćinima olimpijada. Pored Sarajeva, u njihovom su se fotografskom istraživanju našli i Peking, Montreal, Atena, Moskva, Rim, Los Angeles, Barcelona, Berlin, Helsinki...

Novac za putovanja po olimpijskim gradovima širom svijeta prikupljali su putem Kickstartera, a rezultat njihovog rada je i monografija u kojoj su objavljene do sada prikupljene fotografije napuštenih sportskih sadržaja iz svih dijelova svijeta.

U fotogaleriji pogledajte njihova zapažanja nastala za posjete olimpijskim objektima u Sarajevu, na Igmanu i Trebeviću, nekoliko godina nakon rata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije