FOTO: Osam najviših zgrada u Bosni i Hercegovini

Radiosarajevo.ba
FOTO: Osam najviših zgrada u Bosni i Hercegovini
/ Zgrada Integral

Dizajneri i arhitekti vijekovima se bore s gravitacijom i grade sve više i veće građevine.

Najviša građevina u Bosni i Hercegovini visoka je 142 metra i izgrađena je 2008. godine. Riječ je o Avaz Twist Toweru. Zajedno sa 30 metara visokom antenom, ukupna visina je 172 metra.

Avazov toranj u Sarajevu ima 40 spratova i do gradnje beogradskog TV tornja Avala bio je najviša zgrada na Balkanu.

A koje su to građevine sljedeće na listi?

Na drugom mjestu po visini je najviša stambena zgrada u državi, sarajevski Bosmal City Centar koji je visok 118 metara i koji je izgrađen 2006. godine. Centar čine dva nebodera u kojima se nalazi 306 stambenih jedinica na 34 sprata.

Treće mjesto zauzimaju Momo i Uzeir, nekad UNIS-ovi neboderi, a danas UNITIC poslovni centar, na sarajevskom Marijin-Dvoru. Visoki su 97 metara, a izgrađeni 1986. godine po projektu arhitekte Ivana Štrausa. Svaki neboder ima 25 spratova.

U ratu su bili skoro potpuno uništeni, požar je "progutao" sve osim betonske konstrukcije. Obnovljeni su nakon rata.

Još jedna sarajevska zgrada je na ovoj listi, a riječ je o zgradi u kojoj je smješteno Vijeće ministara BiH, pojedina državna ministarstva a u zgradi pored je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. Zgrada je visoka 90 metara, izgrađena je 1974. i ima 21 sprat. Poznata je još i kao Zgrada prijateljstva između Grčke i BiH. I ova je zgrada bila skoro uništena tokom opsade Sarajeva.

Na petom mjestu liste najviših zgrada u BiH jeste građevina iz Banje Luke: Administrativni centar Vlade Republike Srpske. Visoka je 70 metara, ima 17 spratova, a izgrađena je 2007. godine.

Po visini slijedi uglavnom prazni poslovni centar na sarajevskoj Otoci, Kumrovec koji je izgrađen 2010. Ima 16 spratova i visok je 66 metara.

I hotel Bristol bio je jedna od potpuno uništenih zgrada tokom agresije na BiH. Danas je obnovljen i nalazi se na sedmom mjestu liste najviših zgrada u našoj zemlji. Visok je 66 metara i ima 16 spratova.

Na posljednjem, osmom mjestu nalazi se još jedna građevina iz Banje Luke, a riječ je o poslovnoj zgradi Integral. I ova je zgrada visoka 66 metara te, kao i prethodne dvije, ima 16 spratova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije