FOTO: Najznačajniji svjetski skup studenata medicine i mladih ljekara SaMED u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
FOTO: Najznačajniji svjetski skup studenata medicine i mladih ljekara SaMED u Sarajevu

Drugi međunarodni kongres studenata Medicine i mladih ljekara SaMED 2016 bit će održan od 4. do 7. februara 2016. u hotelu Saraj, uz prisustvo 300 učesnika iz 30 zemalja s čak četiri kontinenta što ga svrstava u najznačajnije svjetske skupove studenata medicine i mladih ljekara.

Prvi međunarodni kongres, održan 2015. uvršten je na mapu evropskih studentskih kongresa kao jedan od najposjećenijih naučnih skupova mladih istraživača sa učesnicima iz 17 zemalja svijeta.

"Veliko zadovoljstvo i čast mi je najaviti drugi SaMED koji je za nas veoma značajan. Organizator skupa je Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, zajedno sa studentskim organizacijama, Udruženjem studenata Medicinskog fakulteta USMF i BOHEMS-om, uz svesrdnu podršku rukovodstva Medicinskog fakulteta, profesora i nastavnika, i naravno, sponzora - firme Bosnalijek", istaknula je prof. dr. Almira Hadžović-Džuvo, dekanesa Medicine i nastavila:

"Ovaj skup je itekako značajan jer se održava drugu godinu zaredom čime postaje tradicionalan, a brojem učesnika i zemalja iz kojeg dolaze nadmašio je prošlogodišnji što potvđuje da ima svoju budućnost. Za Medicinski fakultet je  važan jer u ovoj godini slavimo 70 godina postojanja što nas svrstava u jednu od najstarijih obrazovnih institucija, posebno iz oblasti medicinske edukacije i to u širem regionu. Kongres je još jedan dokaz naše stalne težnje ka internacionalizaciji, ka postizanju osnovnih ciljeva strategije visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevo, a to je Sarajevo kao internacionalni studentski centar. Uvođenjem studijskog programa na Engleskom jeziku u kojem imamo studente iz šest zemalja ostajemo čvrsto na osnovnim ciljevima Bolonjskog procesa od kojeg se danas često odstupa, jer na ovaj način, kroz kongrese, razmjene studenata, studijske programe na Engleskom ispunjavamo osnovni cilj - mobilnost studenata na evropskom tržištu znanja i rada", dodala je prof. dr. Almira Hadžović-Džuvo, zahvalivši se studentima na trudu i angažmanu kako bi drugi SaMED 2016 bio jednako uspješan kao i prvi.

"Iza SaMED-a stoji više od godinu dana rada mojih kolega i mene. Imam čast i privilegiju da budem na čelu jednog sjajnog tima", rekao je Malik Ejubović, student-prodekan, predsjednik USMF i Organizacionog odbora Kongresa nastavivši:

"Bili smo podijeljeni u osam timova od koji je svaki imao svog koordinatora. Trudili smo se da obratimo pažnju na svaki detalj. Ponosni smo na broj prijavljenih učesnika, jer nije mala stvar ugostiti 300 mladih ljudi sa četiri kontinenta. Imamo prijavljene učesnike iz cijelog svijeta, od Latinske Amerike do Irana i Indonezije, što dokazuje da je „SaMED 2016“ već nadmašio prethodni. Posebno smo ponosni na činjenicu da je planirano više od 60 sati naučnog rada tokom tri dana održavanja Kongresa. Prijavljeno je oko 200 radova od kojih je 130 prošlo selekciju, pa se i iz ovog može zaključiti da je SaMED 2016 reprezentativan skup studenata i mladih ljekara. Osim studentskih predavanja, planirana su i predavanja domaćih i stranih profesora koji će prezentirati nova dostignuća iz svih oblasti Medicine, a učesnici će praktične vještine moći poboljšati kroz radionice, kako medicinskih tako i srodnih grana Medicine što Kongresu daje interdisciplinarni karakter", poručio je Ejubović.

Za sve učesnike planiran je i bogat kulturno-umjetnički program kako bi Sarajevo i BiH 'okusili' na pravi način, a planirana je i posjeta olimpijskoj ljepotici Bjelašnici.

"Hvala svim mojim kolegama, profesorima Medicinskog fakulteta, posebno dekanu, prof. dr. Almiri Hadžović-Džuvo koja je prepoznala našu ideju i pomogla nam da je pretvorimo u djelo, te kompaniji Bosnalijek koja je bez ikakvog uslovljavanja stala uz nas, kako prošle, tako i ove godine", dodao je Ejubović.

Kenan Kekić, marketing menadžer Bosnalijeka poručio je da je ovoj uspješnoj bh. farmaceutskoj kompaniji zadovoljstvo podržati ovakav skup, kao jednu lijepu priču koja dolazi iz naše zemlje. U skladu sa praksom podrške obrazovanju i edukativnim skupovima, Bosnalijek će otvoriti vrata za stručne radionice SaMED-a 2016, a učesnici će se na licu mjesta uvjeriti i u proizvodnju lijekova u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije