FOTO: Mostarske majke zapalile svijeće za Mahira Rakovca

Radiosarajevo.ba
FOTO: Mostarske majke zapalile svijeće za Mahira Rakovca

Na Španjolskom trgu u Mostaru danas su mostarske majke spontanim okupljanjem i paljenjem svijeće za tragično preminulog Mahira Rakovca iz Sarajeva iskazali podršku njegovoj majci, ali i svoj zlostavljanoj djeci, javlja Anadolu Agency (AA).

Tragična smrt četrnaestogodišnjeg Mahira potresla je ne samo Sarajevo i BiH, nego i čitavu regiju, a majke iz Mostara iskazale su veliku zabrinutost za kompletno društvo, te pozvale sve odgovorne osobe da se uključe i pronađu model kako bi se djeci vratila sigurnost barem u školskim prostorijama.

"Ja kao majka, kao ljudsko biće, osjećam se užasno i voljela bih da se ovo više nikada nikome ne desi. Mi kao majke i kao građani Mostara nastojat ćemo naravno da ne zaboravimo Mahira, Aleksu i svu djecu koja su trpjela teror od svojih vršnjaka", kazala je Ajla Jelin nakon što je upalila svijeću za Mahira.

Sve majke, svi građani i svako ljudsko biće, kako je naglasila, moraju poduzeti sve da djeca budu sigurna i zaštićena barem u školama.

"Uvesti osiguranja, inspekcijske nadzore, a nastavnike educirati i podsjetiti na to da oni trebaju djeci biti uzor i odgojitelji, jer na djeci je budućnost svijeta", neki su od prijedloga koje su iznijele majke na Španjolskom trgu u Mostaru. 

"Sve ovo što se desilo s Mahirom mogu samo oplakati, jer i moj sin je žrtva ovog nesretnog društva", kazala je Senada Ćustović. Ona je, kako kaže, od samog početka uključena u grupu "Pravda za Mahira" i bit će dio ove borbe do samoga kraja.

"Želim da njegova majka Alisa i njegov očuh ustraju u svojoj borbi do kraja. Znamo da je uzrok Mahirove kao i Aleksine smrti loš sistem i pravda za njih će biti pravda za svu djecu koja su pretrpjela nasilje i zlostavljanje", ustvrdila je Ćustović.

Prisjetivši se patnje koju je njezin sin prošao, nazvala je današnje društvo "bolesnim" koje bi, kako je kazala, iz temelja trebalo mijenjati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije