FOTO: Lukomir je zimi posebno, vrlo posebno selo

Radiosarajevo.ba
FOTO: Lukomir je zimi posebno, vrlo posebno selo
/ FOTO: Radiosarajevo.ba, Muamer Drugovac

Nema tog izazova, ne postoji nešto što se ne može, ništa nije nemoguće za istinske ljubitelje prirode. Baš ništa, oni ne odustaju, iz ljubavi prema prirodi i svemu onome što ona donosi, spremni su upustiti se u prave pustolovine, u najtežim uvjetima obići mjesta na koja se većina ljudi ne usuđuje otići...

Planinari Avantura prvog dana u novoj godini posjetili su Lukomir - selo koje spava duboki zimski san. U otežanim vremenskim uvjetima, uz jak vjetar i snježne prepreke, uspjeli su realizirati ovu zahtjevnu turu.

Put su započeli iz Umoljana, a zatim su se preko Gradine uputili do vrha Obalj i spustili do sela Lukomir. Selo pusto... jedini stanovnik je vjetar od kojeg su se uspjeli sakriti u jednu štalu i tako sjedeći u sijenu ručali i malo se zagrijali.

Povratak je bio prepun uzbuđenja - stazom iznad kanjona Rakitnice i dolinom Studenog potoka nazad do Umoljana.

Kako kažu, nisu očekivali toliko snijega u povratku, jer je manja nadmorska visina.

Vodiči su i ovaj put bili Merima Pezić i Muamer Drugovac ispred Udruženja za podršku i razvoj sportskog turizma AVANTUR - Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije