FOTO: Ljubav prema longplejkama živi i živjet će

Radiosarajevo.ba
FOTO: Ljubav prema longplejkama živi i živjet će
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

Gramofonske ploče proizvode se i danas, ali tek u zanemarivim količinama. A prije dvadesetak godina, bile su dio svakodnevnice, izvor milionskih prihoda... Izmišljen je CD i još štošta, ploče su ostale uglavnom dio sjećanja.

I kolekcionarstva! Vremenom se i na našim prostorima razvilo sasvim pristojno tržište ploča, kolekcionari su sve češći i za plaćanje raspoloženiji. Internetski servisi za kupovinu i prodaju prepuni su bogatim ponudama ploča. Neke su vrlo rijetke i vrlo cijenjene.

I Radio Sarajevo ima svoj arhiv, sve bolji i sve bogatiji iz dana u dan. Čitatelji koji ponekad ne znaju šta bi sa svojim longplejkama, poklanjaju ih nama, a mi ih pažljivo čuvamo i njegujemo.

Poseban je osjećaj muziku slušati s takvih nosača zvuka. Neki kažu da nema produkcije i kvaliteta koji mogu zamijeniti ono pucketanje, rjeđe preskakanje. Ko zna, možda se neki od domaćih izvođača odluči pjesmu ili album snimiti i distribuirati na gramofonskim pločama. Bilo bi sjajno!

U fotogaleriji pogledajte nekoliko detalja iz radiosarajevske arhive longplejki nastalih metodom ''slučajnog odabira''. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije