FOTO: Lica Travnika koja inspirišu slobodu

Radiosarajevo.ba
FOTO: Lica Travnika koja inspirišu slobodu
/ FOTO: CEM

Rodno zasnovano nasilje jedan je od najvećih problema modernog društva i tema koja je često tabu.

U Bosni i Hercegovini je, u cilju promoviranja  prava žena i djevojčica ukazivanjem na problem rodno-zasnovanog nasilja i nasilja potaknutog konzumacijom alkohola, pokrenuta kampanja "Inspiriši slobodu - Zajedno za žene i djevojčice"

Svakog 25. u mjesecu održava se internacionalna kampanja pokrenuta od strane IOGT International kao dio UN-ovog Narančastog dana, a koju u Bosni i Hercegovini provodi Centar za edukaciju mladih – CEM iz Travnika.

Povodom 25. februara u Travniku realizirana je omladinska volonterska „guerilla“ akcija, pa je Travnik u samo jutro osvanuo prekriven „Inspiriši slobodu“ plakatima.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 30% žena i djevojčica širom svijeta doživljava fizičko i psihičko zlostavljanje, u kojem je alkohol  „okidač“ čak u  71% slučajeva. Kada bi svi samo jedan dan u mjesecu izbjegavali konzumirati alkohol, količina nasilja bi se smanjila za 2%, što predstavlja 1 milijardu žena i djevojčica – 1 milijardu života.

Putem konkretnih i jednostavnih lokalnih akcija koje se provode diljem svijeta, kampanja nastoji djelovati na stvaranje slobodnih životnih okruženja bez alkohola i drugih droga za sve žene i djevojčice.

IOGT International je najveća svjetska zajednica nevladinih organizacija s misijom promocije stila života bez alkohola i drugih droga. Jedna od članica IOGT International je i Centar za edukaciju mladih – CEM Travnik.

Pogledajte fotogaleriju plakata koji su jutros osvanuli u Travniku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije