FOTO: Lica sarajevskih ulica između dva svjetska rata (I dio)

Radiosarajevo.ba
FOTO: Lica sarajevskih ulica između dva svjetska rata (I dio)
/ FOTO: Nusret Halačević, Radiosarajevo.ba

Otkriveno i pokriveno.

Sarajevske ulice u periodu između dva svjetska rata, barem u starom dijelu grada, nisu se mnogo razlikovale od današnjih.

Neke su zadržale svoje stare, prastare nazive, neke su ih promijenile, nikle su neke nove građevine, neke su zauvijek iščezle, ali suštinski se u izgledu nije mnogo toga mijenjalo.

Portal Radiosarajevo.ba ekskluzivno će u narednim danima predstaviti serijal fotografija autora Nusreta Halačevića.

O znamenitom sarajevskom fotografu pisao je i naš kolumnista Miljenko Jergović:

''O Nusretu Halačeviću ne znaš ništa, osim što znaš, i znam da znaš, znam i da bi na osnovu toga mogao zamisliti cijelu priču tog čovjeka i cijeli njegov životni roman, da je bio jedan od najmarljivijih kroničara Sarajeva, ali i one Bosne koja se spuštala prugom prema Mostaru, i dalje, preko Čapljine, sve do Dubrovnika i željezničke stanice u Gružu. Dok si živio u Sarajevu, prije rata, za Halačevića nisi ni čuo. Nisi ni kasnije o njemu slušao, ali si po buvljim pijacama i antikvarijatima, na sajmištima i pijacama starina, među starim fotografijama, u fotoalbumima nepoznatih porodica, te razglednicama i fotografijama bosanskohercegovačkih gradova, precizno razvrstanim prema kolekcionarskim interesima, nalazio na stotine slika koje su odostraga nosile modri pečat 'foto N. Halačević' ili 'Autorsko pravo Foto N. Halačević Sarajevo'."

Uživajte u ovim sjajnim fotografijama

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije