FOTO: Kako žive mještani u selima podno Visočice

Radiosarajevo.ba
FOTO: Kako žive mještani u selima podno Visočice
/ FOTO: Fena

Ribar Enes Lešo iz Donje Ljubuče, sela na desnoj obali Neretve, odmara na rijeci. A da nije uzaludno držao udicu, potvrđuje puna tepsija pastrmke i bogata trpeza. Porodica Lešo je jedina koja zimu provodi u selu. 

U selu Luka podno Visočice, starica iz porodice Biber bere kantarion. Uvijek nasmijana i, uprkos vremešnosti, vrijedno radi. 

Sela Gornja i Donja Ljubuča, kao i Luka pripadaju Bjelimićima i popunjavaju prostor između planine Visočice i rijeke Neretve. Iz Konjica do Bjelimića je asfaltni put koji vodi preko Boračkog jezera i Glavatičeva, a asfaltiran je i put Odžaci – Luka. Ovim pravcem se može brže stići do Sarajeva, ali je makadmski put od Luke do Sinanovića. 

Planinari, rafteri, turisti, ljubitelji prirode pohode Boračko jezero, Glavatičevo, Neretvu, a vrhovi Visočice do kojih se dolazi sa konjičke strane su za planinare posebno uživanje. Visočica, Rakitnica, Neretva su još uvijek dragulji prirode. 

A kako žive mještani u selima podno Visočice, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije