FOTO: Kako su zlatni dvoglavi orao i lav postali simboli Crne Gore

Radiosarajevo.ba
FOTO: Kako su zlatni dvoglavi orao i lav postali simboli Crne Gore
/ Grb Crne Gore (2004-)

Današnji grb Crne Gore usvojen je 2004. godine i praktično je isti kao i grb porodice Petrović, odnosno knjaževine Crne Gore.

Grb Crne Gore je od 1992. do 2004. bio dvoglavi srebreni okrunjeni orao u letu, sa žezlom u desnoj, te plavom kraljevskom jabukom (šarom) u lijevoj kandži. Na vrhu kraljevske jabuke nalazi se križ, kao i na vrhu žezla i krune. Na prsima mu je crveni heraldički štit u komu zlatni lav lagano stupa na lijevo (heraldički gledano na desno) pri čemu ima podignutu desnu prednju šapu.

 

 

 

Prethodno navedeni grb vrijedio je službeno od 6. januara 1994. do 13. jula 2004. godine. Primjetna je na ovomu grbu carska kruna, kakva se koristila za vrijeme samostalnoga kraljevstva Crne Gore, dok se na današnjemu grbu Crne Gore nalazi kruna nižega stepena koja je slična krunama koje su se rabile za vrijeme kneževine Crne Gore. Štit koji je bio u upotrebi do 2004. g. bio je oblikovan prema načelima klasične francuske heraldike. 

Trenutni grb Crne Gore čini narogušeni ovjenčani zlatni dvoglavi orao na crvenom polju, naoružan žezlom u lijevoj i šarom u desnoj kandži, dok mu je na grudima štit. U štitu se nalazi lav koji hoda po zelenoj površini na plavoj pozadini.


Žezlo i šar pojavljuju se u grbu Petrovića i preuzeti su iz ruskoga grba, koji ih je preuzeo iz Bizantije. 

Lav u hodu je autentični znak Petrovića i mogli bismo ga slobodno smatrati njihovim grbom, pošto je dvoglavi orao crnogorski simbol.

Zlatni dvoglavi orao simbolizira velikodušnost, snagu, veličinu, otpor neprijatelju kao i jedinstvo duhovne i svjetovne vlasti. Iznad glava orla je kruna, simbol suvereniteta. U desnoj kandži orla je skiptar, jedna od vladarskih insignija i simbol je svjetovne vlasti, dok je u drugoj kandži, lijevoj, šar, također vladarska insignija, koja je simbol duhovne vlasti.

Štit na prsima orla u cijelosti simbolički predstavlja Crnu Goru i Crnogorce. Zelena boja na štitu, simbol nade i radosti, predstavlja Crnu Goru. Zlatnim lavom, koji je simbol velikodušnosti, snage, neustrašivosti, dostojanstva i veličanstvenosti, simbolički su predstavljeni ljudi u Crnoj Gori. Plava pozadina lava simbolizira odanost i istinoljubivost.

Lav, kao car životinjskog svijeta, je najčešći i najrasprostranjeniji motiv u heraldici. U heraldici se pojavljuje kao simbol vladara i odraz snage. Ipak, u zavisnosti od položaja u kom je prikazan, može imati vrlo različita značenja.

Lav kao motiv se također pojavljuje na grbovima Belgije, Bugarske, Danske, Estonije, Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva, Finske, Nizozemske i Češke.

U vrijeme dinastije Crnojevića u Crnoj Gori grb je predstavljao zlatni dvoglavi orao, s krunicama na glavama. Može se opravdano pretpostaviti da je Ivan Crnojević preuzeo grb (dvoglavi orao) od albanskog velikaša Skenderbega (Đurđa Kastriota), poslije njegove smrti (17. januara 1468), izražavajući tako feudalni legitimitet prema Skenderbegovim teritorijama, jer je Skenderbegova sestra Marija bila majka Ivanova.

Crnogorski dvoglavi orao, kome je kasnije dodat lav, ostaje, sve do likvidacije Crne Gore kao suverene države (1918.), trajni državni grb.

Za vrijeme vladavine dinastije Petrović - Njegoš dolazi do razvoja crnogorske heraldike u svim segmentima društva. U toku vladavine ove vladalačke dinastije razvoj dinastičkoga grba doživio je niz promjena, do konačnog uobličenja u vrijeme vladavine knjaza/kralja Nikole I.

Za vrijeme vladavine Petra Petrovića Njegoša osnov državne heraldike je krunisani zlatni dvoglavi orao uzdignutih krila, s vladarskim insignijama u kandžama, a na prsima orla je štit s lavom u prolazu.

Crna Gora je bila knjaževina od 1852. do 1910. godine. U prvim godinama pedesetogodišnje vladavine knjaza Nikole nisu napravljene velike izmjene na državnom grbu.

Crna Gora je na početku 20. stoljeća morala odgovoriti na brojna društvena pitanja i historijske izazove, kako na unutrašnjem tako i na vanjskom planu. To je vrijeme donošenja prvog crnogorskog Ustava (1905) i uvođenja parlamentarizma u zemlji. Konstituirana je Narodna skupština s kojom je knjaz dijelio vlast. Crna Gora je proglašena za ustavnu monarhiju, a uskoro iza toga podignuta na rang kraljevine.

Proglašenje Crne Gore kraljevinom a njenog suverena kraljem (1910), drugi put u njenoj historiji, događaj je od izuzetnog značaja.

Tok historijskih i političkih događaja učinio je da promjena boje orla iz zlatne u srebrenu nikada nije ozvaničena, već se promjena grba ogledala samo u izmjeni krune - umjesto knjaževske, grb dobija kraljevsku krunu. Ovaj grb je, stjecajem historijskih okolnosti, bio kratko u upotrebi.


Grb Kraljevine Crne Gore (1910-1918)

Za vrijeme Jugoslavije grb Crne Gore se nekoliko puta mijenjao, ali zajednički elementi su mu bili zlatni lovor, crvena petokraka zvijezda, masiv Lovćena te plave vijugave linija. Ovaj grb je važio sve do 1992. godine.


Grb SR Crne Gore (1974-1992)

Nakon raspada Jugoslavije Crna Gora je na grbu imala srebrnog dvoglavog orla i lava na crvenoj pozadini.


Grb Crne Gore (1992-2004)

Sa stvaranjem državne zajednice Srbije i Crne Gore i kasnijeg osamostaljenja Crne Gore, usvojen je današnji, konačni izgled grba te je ponovo vraćen zlatni dvoglavi orao.


Grb Crne Gore (2004-)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije