FOTO: Kako su ulice Tuzle izgledale prije više od stotinu godina

Radiosarajevo.ba
FOTO: Kako su ulice Tuzle izgledale prije više od stotinu godina
/ FOTO: Arhiv

Prvi pisani spomen o Tuzli datira iz 950. godine. Te je godine bizantijski historičar i car Konstantin Porfiregonit u svom djelu O upravljanju državom, izričito spomenuo Tuzlu kao grad, pod rimskim nazivom Salines što znači grad soli, s napomenom da se nalazi u sastavu Raškog kneza Časlava, koji je poginuo u borbi s Mađarima.

Godine 1463. Tuzla postaje dio Osmanskog carstva, a iz tog vremena potječe i njeno današnje ime, koje se izvodi iz turske riječi tuz, koja označava sol.

Po odlasku Osmanlija 1878. grad postaje dio Austro-Ugarske monarhije. Po završetku Prvog svjetskog rata Tuzla je, kao i cijela Bosna i Hercegovina bila dio novoosnovane Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, od 1929. zvane Kraljevina Jugoslavija.

U fotogaleriji koju vam donosimo, možete pogledati kako su ulice i građevine ovog grada izgledale prije više od stotinu godina. Uživajte u prelijepim starim razglednicama Tuzle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije