FOTO: Kako je Tito proslavljao Nove godine

Radiosarajevo.ba
FOTO: Kako je Tito proslavljao Nove godine

Od kako znam za sebe, Nova godina je bila najslavljeniji i najveći praznik na "našim" prostorima - od SFRJ, pa do ove naše današnje Srbije. Čak, čini mi se, više nego bilo koji vjerski praznik, piše Lazar Marinković na portalu Vice

Nova godina je kao jugoslavenski praznik bila "bitan element kolektivnog nadnacionalnog identiteta u procesu sveobuhvatne transformacije društva, kreiranja novog čovjeka socijalizma i stvaranja osjećaja pripadnosti jednoj zajednici svih stanovnika Jugoslavije, bez obzira na vjeroispovijest i nacionalnost". Njeno proslavljanje utjecalo je na potiskivanje tradicije obilježavanja vjerskog praznika Božića i Nova godina je vremenom postala pravi narodni praznik.

Tito je iz godine u godinu organizirao svečane proslave za svoje najbliže saradnike, porodicu, prijatelje, a pored toga je posjećivao i masovne javne događaje, organizirana je šetnja gradskim ulicama, pa čak i vožnja gradskim prevozom kada su i oni koji nisu bili Titovi najbliži saradnici imali priliku predsjedniku čestitati Novu godinu.

U fotogaleriji pogledajte ko su sve bili gosti, zabavljači, šta je bilo na meniju i kako se slavila Nova godina u Titovim krugovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije