FOTO: Kako je prošao prvi dan škole

Radiosarajevo.ba
FOTO: Kako je prošao prvi dan škole
/ Foto: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

Od općine do općine, od grada do grada naše zemlje, odgovori na pitanje 'kako je prošao prvi dan škole', razlikovat će se.  

Oni sretniji prvačići, kao npr. u općini Centar u Sarajevu, kući će se vratiti ne samo puni utisaka, nego i prepune školske torbe u kojoj se nalazebesplatni udžbenici, školski pribor i još pokoji poklončić. 

Na žalost, ima i drugačijih slučajeva, poput onog u selu Vrbanjci kraj Kotor Varoši, gdje roditelji bošnjačke nacionalnosti ne daju djeci da krenu u školu 'Sveti Sava', sve dok se, shodno Ustavu, u program ne uvede nacionalne grupa predmeta. 

Takođe, u preko trideset tzv. 'dviju škola pod jednim krovom' i ove godine djeca su razvrstana po etničkom principu, te će kao opredjeljeni Hrvati ili Bošnjaci, slušati "etnički opredjeljenu" nastavu.     

Trend upisa u osnovnu školu u blagom je opadanju: U prvi razred osnovnih škola u RS-u upisano je 9.890 učenika, dok je u FBiH upisano je 22.176 prvačića. U odnosu na prethodnu školsku godinu, u RS-u je ove školske godine upisano 2,6 posto manje djece u prvi razred, dok je u FBiH prvačića manje za oko devet posto. Školsku statistiku opširnije možete pogledati na ovom linku 

Vratimo se veselijim temama - u većini škola mališanima rođenim 2006 i 2007 godine, koji su pošli u prvi razred devetoljetke, dobrodošlicu su poželjeli stariji drugari. Pogledajte kako je bilo na jednoj od takvih školskih priredbi - onoj u sarajevskoj osnovnoj školi Hasan Kikić 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije