FOTO: Kad je pored Vječne vatre stajala džamija...

Radiosarajevo.ba
FOTO: Kad je pored Vječne vatre stajala džamija...
/ Ukras na zgradi, FOTO: Arhiv

Sarajevska zgrada koja je danas poznata kao 'Kod vječne vatre' izgrađena je 1894, a projektirali su je arhitekti Karlo Paržik i Josip Vancaš.

Isprva je to bio Hotel Grand, da bi nakon toga zgrada dodijeljena Zemaljskoj banci i postala tzv. Landesbank. Nakon Drugog svjetskog rata, zgrada ostaje namjenjena državnim finansijama, pa je u njoj bila smještena SDK, odnosno Zavod za platni promet. 

Sa desne strane razglednice iz 1918. vidi se da je pored ove zgrade bila džamija Havadže Kemaludina s mezarjem koja je na tom mjestu stajala do 1940. 

Kako je izgrađen Vakufski neboder

Dolaskom Austro-Ugarske, mahala Ćemaluša (današnja ulica Ćemaluša) počinje se naglo graditi, pa su u kratkom periodu, umjesto bosanskih kuća, nikle masivne zgrade, a duž Ferhadije su postavljene šine kojima je povremeno prolazio ćiro dovozeći materijal za gradnju Katedrale. Tako velika građevinska aktivnost pored džamije uzrokovala je njeno postepeno propadanje, kao i odsutnost većeg broja vjernika. 

Uoči Drugog svjetskog rata, tokom vladavine Kraljevine Jugoslavije, u nepovoljnom trenutku podjele BiH između hrvatske banovine i srpskih zemalja, Vakufska direkcija ruši ostatke džamije i započinje u to vrijeme hrabar građevinski poduhvat, koji će trajno obilježiti panoramu grada. Odlučeno je da se gradi veliki objekt - prvi neboder u Sarajevu, a jedan od pet u regionu u tadašnje vrijeme. Projekat nebodera uradio je poznati arhitekta Reuf Kadić.

U fotogaleriji pogledajte kako je izgledala 'Vječna vatra' kroz decenije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije