FOTO: Javne govornice, da li ih iko više koristi?

Radiosarajevo.ba
FOTO: Javne govornice, da li ih iko više koristi?

Telefonske govornice danas se koriste manje nego ikada ranije. Razlog zašto telefonske govornice padaju u zaborav je razvoj tehnologije. Naprosto, danas gotovo da nema osobe koja ne koristi mobitel.

Prva telefonska govornica u poslijeratnom periodu postavljena je 3. januara 1997. godine u Sarajevu. Do kraja te godine postavljene su ukupno 264 govornice na području Federacije Bosne i Hercegovine, a najviše u Sarajevu, ukupno 63. Danas glavni bh. grad ima na raspolaganju 431 govornicu, a dnevna zauzetost jedne govornice u Sarajevu je 964 sec što iznosi oko 16 min. Prema saobraćaju koji se pravi na njima primjetno je da se skoro i ne koriste.

Telefon je u BiH prvi put upotrijebljen 1882. za potrebe vojske i administracije, dok su privatna lica bila isključena iz njihove upotrebe. Tek 1894. instaliranjem gradske telefonske govornice u Sarajevu učinjeni su prvi značajni pomaci ka javnom telefonskom saobraćaju i to tako da je stanovništvu bilo dopušteno korištenje telefona u slučaju neke opasnosti. 

Govornice su prvo postavljane na zgradama pošta zbog postojeće infrastrukture, a nakon toga i na mjestima od javnog značaja, kao što su bolnice, osnovne i srednje škole, fakulteti, autobuske i željezničke stanice, hoteli itd.

Govornice danas uglavnom koriste u situacijama kada izgubite mobitel ili vam se potroši baterija, a morate obaviti hitan poziv.

Zanimljivo je da se telefonske govornice najviše koriste u zatvorima i zgradama pošta, gdje su dostupne 24 sata na dan, a najmanje u školama, koje su zbog školskih raspusta zatvorene određeni period u godini. Također, zabilježeno je da se telefonske govornice više koriste u ljetnim mjesecima i to prema međunarodnom saobraćaju, podaci su BH Telecoma.

Prema podacima ove kompanije najveći promet na telefonskim govornicama zabilježen je 2001. godine kada je s 1.435 javnih govornica obavljeno oko 2.750.000 poziva i potrošeno 70,26 miliona impulsa. Te godine je prodano 867.897 kartica u vrijednosti od 5,96 miliona KM, a nakon te godine dolazi do pada u korištenju telefonskih govornica.

Kada je riječ o posljednjim podacima Sarajevo je još uvijek grad s najčešćim korištenjem telefonskih govornica gdje su korisnici u januaru ove godine pričali obavili 6 399 poziva s potrošenih 70 273 impulsa.

U kontekstu mogućnosti za osavremenjivanje ovog vida komunikacije iz BH Telecoma ranije su navodili postavljanje multimedijalnih javnih govornica (govornice s mogućnošću korištenja interneta) što zahtijeva određenu infrastrukturu i prostor na kojima se instaliraju.

Postavlja se pitanje da li bi multimedijalne govornice promijenile trenutno stanje?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije