FOTO: I sarajevski srednjoškolci traže svoja prava

Radiosarajevo.ba
FOTO: I sarajevski srednjoškolci traže svoja prava
/ Foto: Radiosarajevo.ba

Povodom međunarodnog dana srednjoškolaca - 17. novembra članovi Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini danas su u 46 gradova širom BiH organizirali ulične akcije. 

Na centralnoj manifestaciji u Sarajevu istaknuti su problemi zbog kršenja osnovnih prava srednjoškolaca te su pozvani odgovorni da ujednače obrazovni sistem u BiH. 

Članica upravnog odbora Asocijacije Rijana Jusufbegović je istaknula da su se danas udružili srednjoškolcki iz Federacije, Republike Srpske i Brčko Distrikta kako bi pokazali da žele i da se mogu boriti za svoja prava. 

Jusufbegović je naglasila da srednjoškolci mole da se poštuju njihova prava, kako bi oni mogli poštovati svoje obaveze. 

"Pozivamo na ujedinjenost obrazovnog sistema. U BiH imamo 13 obrazovnih sistema što predstavlja problem i rasulo", akcentirala je Jusufbegović. 

Neka od kršenja prava srednjoškolaca, pojasnila je, su nepoštivanje propisa da sedmično ne mogu biti više od dvije pismene zadaće ili više od dvije ocjene u jednom danu. 

Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se u spomen na praške studente i srednjoškolce, koji su zbog mirnog prosvjeda protiv nacističke okupacije svoje zemlje, održanog 17. novembra 1939. strijeljani bez suđenja. Ovaj dan je povezan s Deklaracijom o pravima srednjoškolaca. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije