FOTO: Hotel Jahorina - tužan prizor na olimpijskoj ljepotici

Radiosarajevo.ba
FOTO: Hotel Jahorina - tužan prizor na olimpijskoj ljepotici
/ FOTO: Radiosarajevo.ba, Velija Hasanbegović

Planina Jahorina jedna je od najljepših bosanskohercegovačkih planina s najpoznatijim ski-centrima. Pripada Dinarskom planinskom sistemu, a njen najviši vrh Ogorjelica nalazi se na 1.916 m nadmorske visine.

Pogodna klima te 20 kilometara staza za alpske discipline, kao i blage padine privlače domaće i strane turiste. Ono čime se Jahorina za razliku od drugih bh. planina može pohvaliti jeste veliki broj ugostiteljskih objekata, kao i hotela.

Nažalost i na ovoj, kao i na nekim drugim planinama "zjapi" nekoliko srušenih objekata, i to isključivo zbog neriješenih imovinskih pitanja.

Jedan od njih je i hotel Jahorina koji je izgorio 2002. godine.

Problem imovinskih odnosa

"Pored hotela Jahorina, tu je još nekoliko objekata (Partizan, Mladost...) oko kojih nisu riješeni imovinski odnosi, nažalost oni predstavljaju jedno ruglo i prave ružnu sliku koju definitivno treba što prije riješiti. Imovinski odnosi hotela koji je bio u sklopu olimpijskog centra Jahorina nisu riješeni i nadamo se da će to nadležne institucije učiniti što prije", rekao je za Radiosarajevo.ba rukovodilac marketinga i prodaje u Olimpijskom centru "Jahorina" Dragan Sokolović.

Sokolović nam priča kako je hotel Jahorina nekada bio u vlasništvu poduzeća GRAS, nakon čega je postao vlasništvo UPI-ja, zatim ZOI-ja '84 i na kraju je pripao Olimpijskom centru Jahorina. Međutim sve što se dešavalo tokom posljednjih godina napravilo je poremećaje u knjiženjima i svemu što je trebalo definisati vlasništvo.

Sokolović kaže kako ovaj proces traje predugo i nada se njegovom skorom rješenju. Međutim, siguran je da je ovo slučaj koji moraju riješiti najviši državni i entitetski organi. Jednako kao i pitanje Partizana, Mladosti... odnosno svih onih objekata koje je neophodno urediti ili ukloniti kako bi ova planinska ljepotica zaživjela u punom sjaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije