FOTO: General EUFOR-a potpisao da će štititi prava žena i rodnu ravnopravnost

Radiosarajevo.ba
FOTO: General EUFOR-a potpisao da će štititi prava žena i rodnu ravnopravnost

Komandant EUFOR-a, general Luif Johann danas je javno potpisao online formular HeForShe, izjavljujući da će kao muškarac braniti ženska prava. 

Na taj način postao je 481 883. muškarac koji je potpisao ovaj online formular. Među njima su i Barack Obama, Mat Damonn, Ban Kimoon...

Popisivanje memoranduma o razumijevanju i formulara upriličeno je danas na konferenciji za novinare koju je organizirao UNWOMEN u BiH. 

Globalna inicijativa He For She (on za nju) pokrenuta je kako bi se promovirala uloga muškaraca i dječaka u eliminaciji svih oblika diskriminacije nad ženama i djevojčicama. 

Kao istaknuti muški uzor, komandant EUFOR-a snažno podržava rodnu ravnopravnost: 

"Ponosan sam što sam dio HeForShe kampanje kao komandant EUFOR-a. Rodna ravnopravnost je neophodna, važna i ispravna. EUFOR je organizacija koja zapošljava žene u svim područjima svojih operacija i mi prepoznajemo rodnu ravnopravnost korisnom, ne samo za žene, nego i za sve", tom prilikom izjavio je general Luif. 

Predstavnica UNWOMEN za BiH Anne-Marie Esper Larsen naglasila je da HeForShe platforma podržava diskusiju i promiče pozitivne maskulinitete: 

"To je poziv muškarcima i dječacima cijelog svijeta da naprave korak ka napretku rodne ravnopravnosti, da poduzmu akcije ka zaustavljanju nasilja nad ženama, odbiju ulogu posmatrača, da osude i odbiju nekažnjavanje. U svojim porodicama i zajednicama oni trebaju biti primjer kroz ravnopravno odnošenje prema ženama i muškarcima, kroz dovođenje u pitanje rodnih stereotipa u svim sferama života, te kroz ravnopravnu podjelu odgovornosti u porodici i domaćinstvu", naglasila je Esper Larsen. 

Ukoliko želite potpisati online formular, te se tako pridružiti progresivnim muškarcima cijelog svijeta koji poštuju i štite rodnu jednakost, kliknite na ovaj link.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije