FOTO: Danis Tanović prvi isprobao Nextbike!

Radiosarajevo.ba
FOTO: Danis Tanović prvi isprobao Nextbike!

Čuveni bh. reditelj, Oskarovac Danis Tanović, je među prvim Sarajlijama koji su ovih dana imali priliku provozati jedan od javnih gradskih bicikala iz sistema Nextbike.

Iako se očekuje da će bicikli građanima Sarajeva biti na raspolaganju tek za nekoliko mjeseci, Danis je već isprobao bicikl, okrenuo krug preko Šeher-Ćehajine ćuprije te dao punu podršku projektu naglasivši da će rado koristiti Nextbike sistem. 

Danisu i ekipi filma Smrt u Sarajevu želimo puno sreće na ovogodišjem Berlinale festivalu, a Nextbike sistemu bicikala što skoriju ekspanziju širom BiH.

Šta su zapravo javni bicikli?

Sistem javnih gradskih bicikala je cjenovno najpovoljniji, najzdraviji i najzabavniji oblik prijevoza. Javni bicikli su dopuna javnom gradskom prijevozu i znatno pomažu u smanjenju gužvi u saobraćaju, rješavanju problema parkiranja u užem gradskom središtu, doprinose zaštiti okoliša, obogaćuju turističku ponudu, pozicioniraju grad kao poželjnu cikloturističku destinaciju i općenito utiču na poboljšanje kvalitete života u gradu. 

Najbitnije je da u ovim kriznim vremenima znatno štede novac građana u gradskom prijevozu, a pritom biciklizam ima izuzetno pozitivan učinak na zdravlje. 

Primjeri dobre prakse u brojnim europskim gradovima pokazuju da se ovakvi inovativni sistemi odlično uklapaju u vizure grada. Svi bicikli opremljeni su GPS uređajima, automatskim Shimano mjenjačem s 3 brzine, prednjim i stražnjim svjetlima, korpom za prijevoz stvari, prednjom ručnom i stražnjom torpedo kočnicom. 

Bicikli su izuzetno robusni i otporni na sve vremenske uvjete. Kako je ovaj projekt koncipiran u skladu sa zaštitom okoline, sama postavka i montaža terminala sa biciklima je izuzetno brza i jednostavna te ne iziskuje nikakve građevinske radove niti potrošnju električne energije (sistem solarnog napajanja).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije