FOTO: Cijeli kompleks Zemaljskog muzeja bit će pokriven bežičnim internetom

Radiosarajevo.ba
FOTO: Cijeli kompleks Zemaljskog muzeja bit će pokriven bežičnim internetom
/ Cijeli kompleks Zemaljskog muzeja bit će pokriven bežičnim internetom, FOTO: Radiosarajevo.ba

Ponovno otvaranje Zemaljskog muzeja u Sarajevu, institucije kulture od državnog značaja, najavljeno je za 15. septembar. Uz izvjesnu zadršku, riječima: Nadam se, čin dugo očekivanog ponovnog otvaranja najavio je i direktor Adnan Busuladžić.

Ujedno je za sutra najavljena press konferencija povodom završetka akcije Ja sam Muzej, u kojoj su se simboličnim dežurstvima u Muzeju, za ponovno otvaranje založili brojni umjetnici raznih profila, poduzeća, diplomate, đaci, studenti, vjerske vođe i drugi kolektivi i pojedinci.

Od 15. septembra, cijeli kompleks Muzeja, računajući i veliku botaničku baštu, bit će pokriven bežičnom internet mrežom, što je omogućila kompanija BH Telecom.

Zajedno s direktorom Muzeja, to je najavila uprava kompanije, pridruživši se danas i akciji dežurstva. Direktor Muzeja je novinarima rekao da BH Telecom pomaže već deset godina učešćem u različitim projektima.

Izvršni direktor za razvoj poslovanja BH Telecoma Sedin Kahrimanović naglašava dvoipomilionsko izdvajanje konvertibilnih maraka za donacije ili sponzorstvo kompanije u različitim projektima značajnim za kulturu u posljednje tri godine.

Na novinarsko pitanje šta je dovelo do najavljenog ponovnog otvaranja Zemaljskog muzeja, direktor Busuladžić odgovara: "Priliv novca... kao što je nedostatak (novca) uvjetovao zatvaranje".

Dodaje da su vlasti kantonalnog, federalnog i državnog nivoa pokazale razumijevanje te da od ovih drugih dviju Muzej očekuje uplatu do utorka.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, osnovan 1888. godine, jedna od sedam današnjih institucija kulture od državnog značaja, nakon statusnih i finansijskih problema u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, zatvoren je za posjetioce 2012. godine. 

Akciju Ja sam Muzej čija je osnovna težnja bila ponovno otvaranje organizirao je u ovoj godini nevladin sektor koji je u Projektu održivosti civilnog društva podržao i USAID. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije