FOTO: Bečka filharmonija večeras poslala poruku nade i stravstvene odbrane mira

Radiosarajevo.ba
FOTO: Bečka filharmonija večeras poslala poruku nade i stravstvene odbrane mira
/ Foto: EBU/Almin Zrno

Povodom obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, danas u 18.15 sati jedan od najpoznatijih svjetskih orkestara, Bečka filharmonija, održala je koncert u sarajevskoj Vijećnici

Koncert Bečke filharmonije bio je muzičko putovanje kroz historiju, a njegovo izvođenje održalo se na simboličan dan i na simboličnom mjestu. Manifestacija je započela himnom BiH, a završila himnom Evropske unije.

Pozdravljajući brojne goste, direktor Bečke filharmonije Clemens Hellsberg kazao je da je da se ova filharmonija u veličanstvenoj Vijećnici nije okupila samo zbog koncerta nego i zato što je Vijećnica simbol Sarajeva, a Sarajevo je simbol Evrope, mjesto gdje se oduvijek spajao Istok i Zapad.

Naglasio je da članovi Bečke filharmonije žele poslati poruku nade - strastvenu odbranu mira i pomirenja za sadašnjost, prošlost i budućnost.

Bečki filharmonisti izveli su djela Šuberta (Schubert), Betovena (Beethoven), Hajdna (Haydn), Berga i drugih evropskih kompozitora.

Zajedno s Bečkom filharmonijom večeras u Vijećnici nastupao je i Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo. Inače, ovom jedinstvenom događaju u bh. prijestonici posvjedočilo je više miliona i evropskih gledalaca zahvaljujući partnerstvu javnih emitera Njemačke (ZDF), Francuske (France Televisions) i BiH (BHRT), te javnih emitera Evropske unije (EBU). 

Koncertu je prisustvovao veliki broj zvanica i gostiju. Između ostalih, ovom su vrhunskom kulturnom događaju prisustvovali predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Makedonije Giorgio Ivanov te drugi europski zvaničnici.  

Građani Sarajeva svečanost su pratili putem videoekrana prekoputa zgrade Vijećnice, a navečer će biti prikazan i snimak koncerta na BHT 1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije