FOTO: Ambasada SAD-a obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

Radiosarajevo.ba
FOTO: Ambasada SAD-a obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

Pročelje zgrade Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini večeras je osvijetljeno duginim bojama povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT).

Cilj je da se podigne svijest o kršenju prava osoba lezbijske, gej, biseksualne i transrodne orijentacije (LGBT).

Na početku prijema, ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack obratila se prisutnima, pritisnila prekidač i upalila osvjetljenje zgrade Ambasade SAD-a duginim bojama kao simbol različitosti i naše obaveze da poštujemo ljudska prava svih osoba.

Homofobija je i dalje problem rasprostranjen širom svijeta i SAD su predane borbi protiv ovog i svih ostalih vidova netolerancije. U BiH, LGBT osobama su često uskraćena ljudska prava i temeljne slobode. LGBT zajednica je i dalje marginalizirana i gotovo nevidljiva grupa.

Od 2005. godine, 17. maj se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHO Dan) u više od 130 zemalja.

Ovo je treća godina da će Ambasada SAD-a u BiH biti osvijetljena duginim bojama u čast Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije