Forum mladih Jugoistočne Evrope o svjetskoj baštini

Radiosarajevo.ba
Forum mladih Jugoistočne Evrope o svjetskoj baštini

Prvi Forum mladih Jugoistočne Europe o svjetskoj baštini, koji se do 26. svibnja održava u Hrvatskoj i Sloveniji, uz sudjelovanje glavne ravnateljice UNESCO-a Irine Bokove, svečano je otvoren jutros u Istarskoj sabornici u Poreču.
 
"Hrvatska i Slovenija prve su zemlje u kojima se organizira Forum a intencija nam je da se ubuduće sličan forum primjeni i u drugim zemljama. Cilj nam je da se obrazovanje o zaštiti baštine uvrsti u školske programe za djecu od 13 do 18 godina", istaknula je glavna ravnateljica UNESCO-a, Irina Bokova na otvaranju Foruma pod nazivom "Obrazovanje o svjetskoj baštini: umrežavanje za bolju zajedničku budućnost".
 
Glavna nakana Foruma je da mladi koji na njemu sudjeluju, grade nove kulturne koridore i da kulturna baština posluži  kao most u Jugoistočnoj Europi i kao novi oblik dijaloga i promišljanja zajedničke povijesti, dodala je.
 
"Jugoistočna Europa ponovno je na početku jedne priče. Regija je to koja vodi gradnju kulturnih koridora i otvara priču razvoja između njezinih različitih dijelova, koji su i povijesno upućeni jedni na druge", rekla je glavna ravnateljica UNESCO-a.
 
Ministar kulture Hrvatske Jasen Mesić pozdravljajući sudionike Foruma kazao je kako će suradnja Hrvatske s UNESCO-om na ovom projektu biti snažna i fokusirana.
 
"Baština će i u Hrvatskoj poslužiti za gradnju povjerenja među ljudima", istaknuo je ministar Mesić.
 
Prvi Forum mladih Jugoistočne Europe o svjetskoj baštini, kojemu je glavni cilj obrazovanje o svjetskoj baštini i umrežavanje za bolju zajedničku budućnost, okupio je 200-tinjak mladih i njihovih učitelja iz ovog djela Europe, ali i iz Južne Amerike i azijskih zemalja.
 
Na otvaranju su govorili i Stojan Pelko državni tajnik Ministarstva kulture Slovenije, Damir Boras potpredsjednik hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Radovan Stanislav Pejovnik predsjednik slovenske Nacionalne komisije za UNESCO, Marjutka Hafner, glavna tajnica slovenske nacionalne komisije za UNESCO, Rut Carek glavna tajnika hrvatskog povjerenstva za UNESCO, porečki gradonačelnik Edi Štifanić i istarska podžupanica Viviana Benussi.
 
 Nakon otvaranja u Istarskoj sabornici je otvorena izložba pod nazivom "Dobra svjetske baštine u Hrvatskoj" a zatim su sudionici foruma obišli Eufrazijevu baziliku, kulturno dobro svjetske baštine.
 
Forum će rad nastaviti po radionicama koje se do sutra održavaju u Poreču, a u utorak sudionici Foruma odlaze u Sloveniju.
 
Inače, Istarska sabornica smještena je u starogradskoj jezgri Poreča, a izvorna je franjevačka gotička crkva (13.st. ) čiji interijer zadobiva barokna stilska obilježja tijekom 18. stoljeća. Svojedobno je bila sjedište glavnih sudionika preporoda, ali i aktivne muzejske djelatnosti dok je u proteklim desetljećima mjesto održavanja brojnih kulturno-umjetničkih projekata glazbeno-scenskog i likovnog karaktera, među kojima i porečkog Annala.
 
Eufrazijeva bazilika (Eufrazijana) u Poreču jedan je od najljepših sačuvanih spomenika ranobizantske umjetnosti na Sredozemlju. Izgrađena je u 6. stoljeću, u vrijeme biskupa Eufrazija i cara Justinijana I., a nalazi se u biskupskom kompleksu. Godine 1997. UNESCO ju je proglasio Svjetskom kulturnom baštinom. Bazilika, zapravo katedrala Uznesenja Marijina, počela se graditi 553. na temeljima ranije trobrodne bazilike. Do danas je doživjela niz promjena, pa na izvornom zdanju iz ranokršćanskog perioda stoji treća crkva u gotičkom stilu. Iako su samu zgradu oštetili potresi, ratovi i požari, autentični podni mozaici iz 5. st. ostali su sačuvani i reprezentativan su primjerak ranokršćanskog slikarstva. Prikaz Krista, te likovi mučenika i mučenica, kao i fascinantna kompozicija Bogorodice na prijestolju zadivljuju izradom filigranske finoće. Najstariji pak fragmenti mozaika datiraju u 3. stoljeće.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije