Formirano Gradsko vijeće Grada Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Formirano Gradsko vijeće Grada Sarajeva


Nakon što su izabrani gradonačelnik, dogradonačelnici i Komisija za izbor imenovanja Gradskog vijeća Grada Sarajeva., uslijedila je burna rasprava o raspodjeli članova u 18 komisija.

"Na koji način je došlo po raspodjeli i gdje piše da se komisije pune na način da stranke biraju prve, a onim sa jednim vjećnikom šta ostane. Ovim se vrši diskriminacija na osnovu političkog opredjeljenja", pitao je sekretara Vedran Dodik (Nezavisna lista za moj grad) koji se nije zadovoljio odgovorom da je to dogovor političkih stranaka koju je on napustio.

Primjedbe na raspodjelu imao je i Hasan Hodžić koji je tvrdio kako nije ušao u Gradsko vijeće kao član SDP-a, već kao samostalni kandidat.

"Ova odluka je bezveze. Svi vi koji imate ovu odluku da pročitate stiče se dojam da je ovo ne nepotizam, već je ovo vjerski nastrojeno, jer ja dolazim iz reda muslimana. Ušao u Gradsko vijeće, tražim pet minuta. Ja sam samostalni vijećnik. Da ne bi bilo kako njima paše, sad pravim ja kako meni paše", rekao je Hodžić i dodao da je prevaren od Arijane Talović i njenog kluba koji su mu, kako kaže, pokazali jedan papir, a da se na Vijeću pojavio drugi papir sa drugom raspodjelom.

"Mene je prevarila Arijana Talović i njen klub koji mi je pokazao jedan papir i pokazao drugi papir i ja tražim da papir SDP-a i ovih komisija. Ja sam ušao kao samostalni vijećnik, a ne kao SDP. Tražim da se ovo prekine, pa da nastavimo sutra - bilo kad. Ovo na silu gurat, to je bezobrazluk. Ako sam ja nezadovoljan, onda sam budala, ali nisam jedini, ima Pleho i Dodik", rekao je Hodžić.

"Meni nije stalo do komisija Za one koji ne znaju, ja nisam nezavisni vijećnik i slično, ja pripadam stranci koja se zove Nezavisna lista za moj grad. Neću da mi iko išta poklanja. Ja nisam dobio pet nego četiri mjesta, pored nezadovoljstva izborom komisija i nije mi pružena prilika da imenujem pet ostalih. Na koji način da imenujem ove komisije", pitao se Dodik.

Nakon burne rasprave uslijedila je pauza nakon koje je usvojen je zaključak prijedloga i prihvaćen je zaključak da se Hasan Hodžić briše sa spiska svih komisija. Komisije koje njemu budu pripadale oduzet će se od SDP-a.

Za izmijenjeni prijedlog Odluke o izboru članova radnih tijela Gradskog vijeća Sarajeva.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije