Fondacija za kinematografiju demantira optužbe

Radiosarajevo.ba
Fondacija za kinematografiju demantira optužbe

Fondacija za kinematografiju demantira optužbe iznesene u otvorenom pismu Namika Kabila koje je, između ostalog, uputio i našem portalu (Opširnije o otvorenom pismu čitajte ovdje)

U pismu redatelj i scnearista Namik Kabil iznosi optužbe da su ga dvojica članova Upravnog odbora Fondacije "zvala da bi mu ponudili da navodno proguraju njegov projekt mimo konkursa"

"Namik Kabil je zloupotrijebio činjenicu da su ga nazvali predsjednik UO Amer Kapetanovic i član UO Jovan Marjanović da mu osobno saopće da nije prošao na konkursu, kao što su to učinili i s drugim autorima čiji projekti nisu prošli na ovogodišnjem konkursu, saopćeno je iz Fondacije.

"Ne vidimo u čemu je problem nazvati autora koji ove godine nije dobio dovoljan broj bodova na konkursu za produkcijska sredstva, a na prošlogodišnjem je dobio od Fondacije 20.000 KM za razvoj tog istog projekta. Tim prije što je njegov projekt, međutim, stručni žiri ove godine ocijenio nedovoljno razvijenim i naša je dužnost i obaveza to mu i saopćiti. Dati mu odgovarajuće upute i ohrabriti ga da nastavi razvijati projekt te ga upoznati o mogućnostima nastavka suradnje. A ne, kako navodi, nuditi mu opciju da prođe mimo konkursa, naprosto jer takva opcija ne postoji", saopćeno je

Stručni žiri je o tome donio jasnu ocjenu. U Fondaciji naglašavaju da imaju iskustvo u radu s kreativnim individualcima i autorima te da razumiju da neprolazak na konkursu može izazvati razočaranje i ljutnju, ali smatraju da izjave Kabila prevazilaze norme profesionalnog ponašanja i predstavlja klevetu Fondacije za kinematografiju.

S obzirom da je Kabil u svom otvorenom pismu članove Upravnog odbora pozvao da podnesu ostavke, iz Fondacije je saopćeno i sljedeće:

"Svi koji su nezadovoljni radom stručnog žirija i odlukom Fondacije, imaju pravo da se žale, ali niko nema pravo koristiti javni prostor za klevetu i podmetanja. Upravni odbor zbog ovakvih podmetanja sigurno neće podnijeti ostavku, a niti će konkurs zbog toga biti poništen".

Podrška raznovrsnim projektima

Podsjetimo, fondacija za kinematografiju je u petak saopćila rezultate konkursa. Ukupno 1 310 000 KM budžetskih sredstava raspoređeno je kao podrška za 11 dugometražnih i 6 kratkometražnih BH filmova, te razvoj 6 novih scenarija i filmskih projekata domaćih autora te u razvoj 6 novih scenarija i filmskih projekata BH autora. Kako je saopćeno iz Fondacije, podržani projekti uključuju veliki broj filmova ženskih autora, filmskih debitanata, te autora iz različitih dijelova Federacije BiH.

Tom prilikom, Ahmed Imamović, Predsjednik konkursnog žirija rekao je: "Smatram da uspostavljeni novi način ocjenjivanja, dobro funkcioniše, te da omogućava objektivnu ocjenu kvaliteta projekata. Međutim, suštinski problem je ukupnoj količini sredstava namjenjenih kinematografiji koja nije ni blizu dovoljna potencijalu koji imamo. Sa raspoloživim sredstvima podržani su zaista samo najurgentniji projekti. Na žalost, mnogo potencijano dobrih projekata će morati sačekati iduće konkurse". 

Ovogodišnji dobitnici sredstava Fondacije za kinematografiju

V.A.Z., Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije