Fojničke hidrocentrale: Građanski protest, načelnički selam

Radiosarajevo.ba
Fojničke hidrocentrale: Građanski protest, načelnički selam

Nakon mirnih protesta održanih jučer u Fojnici zbog najave gradnje mini hidrocentrala, Općina Fojnica javnosti se obratila saopćenjem u kojem se jasno ograđuje od odgovornosti za ove građevinske radove koji posljednjih mjeseci izazivaju veliki gnjev lokalnog stanovništva koje ne želi podržati uništavanje ekosistema i biološke raznovrsnosti na ovom području.

U saopćenju koje objavljujemo bez izmjena, navodi se da su sve dozvole za gradnju dobijene na višim nivoima vlasti i da Općina u tom smislu nije imala prostora da bilo šta promijeni.

Građani Fojnice neće dozvoliti gradnju hidrocentrala

''U prvom redu, za izgradnju mini centrale „Luke“ u Gotuši, čiju gradnju osporavaju mještani mjesnih zajednica Bakovići i Gojevići sva potrebna odobrenja, počevši od koncesione do okolinske i građevinske dozvole su u nadležnosti viših organa vlasti, na prvom mjestu Federalnog ministarstva prostornog uređenja i okoliša koje je i izdalo potrebne dozvole za izgradnju ove centrale. Od lokalne zajednice građani (mještani Gojevića i Bakovića) traže da se uključi te naredbom zaustavi eventualnu gradnju i ospori akte koje su izdali viši organi. Međutim, time bi lokalna zajednica prekršila temeljno načelo pravnog sistema, a to je načelo zakonitosti koje se ostvaruje u upravnom postupku, da organ koji rješava upravnu stvar je dužan da se pridržava materijalnih propisa koje primjenjuje u rješavanju upravne stvari, kao i odredbi o nadležnosti za vođenje postupka. Svako postupanje koje nije u nadležnosti nekog organa je nezakonito postupanje. Tako da bi, u ovom slučaju i kada bi se Općina umiješala u proces samo olakšala investitoru jer bi na taj način investitor dobio adresanta od koga bi tražio naplatu štete prouzrokovane dosadašnjom osporenom gradnjom.

Plan iz 1988. godine

Ono što je bitno istaći jeste da plan izgradnje mini centrala na području općine Fojnica datira još iz vremena socijalističkog samoupravljanja, kada je Prostornim planom Općine iz 1988. godine planirana izgradnja jedanaest mini hidrocentrala. Također Općinsko vijeće Fojnice je svojim zaključkom iz 2003. godine potvrdilo da se tih jedanaest mini centrala uvrsti u novi Prostorni plan općine Fojnica i Srednjobosanskog Kantona.

Praksa je pokazala, da svi potencijalni investitori koji su dolazili u Fojnicu i imali namjeru da ulažu, prvo pitanje odnosilo se na putnu komunikaciju i naponsku mogućnost isporuke električne energije.

Na osnovu takve utvrđene politike do sada je izgrađeno pet MHE koje su puštene u rad. Ovih pet mini hidrocentrala izgrađeno je na području mjesnih zajednica Prokos i Pridola. Iako je i sa mještanima pomenutih mjesnih zajednica, prilikom izgradnje bilo problema, izgradnjom i puštanjem u rad sve nedoumice su riješene i danas niko nema primjedbu na rad tih centrala. Također investitori ovih centrala daju učešće u svim projektima mjesnih zajednica, a vezanih za poboljšanje infrastrukture.

Prosvjednici ogorčeni potezom načelnika

Isto tako, lokalna zajednica ostvaruje prihode na ime koncesione naknade i to je jedan od način punjenja općinskog budžeta.

I na kraju, kada se uzmu u obzir efekti proizvodnje električne energije putem ovih protočnih mini centrala i oštećenje prirodne sredine koje uzrokuje izgradnja istih, koristi za lokalnu zajednicu su daleko veće od štete koja se može i treba nadomjestiti na različite načine'', piše u saopćenju pristiglom iz Općine Fojnica.

Recimo još i to da su prosvjednici (većinom hrvatske nacionalnosti) ogorčeni potezom općinskog načelnika Salkana Merdžanića koji im se početkom mirnih protesta obratio vjerskim pozdravom "eselamu alejkum", a cijeli događaj dokumentovan je i video materijalom, koji su proslijedili ekipi portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije