Fojničani ne odustaju: Stop gradnji hidrocentrala!

Radiosarajevo.ba
Fojničani ne odustaju: Stop gradnji hidrocentrala!

Skoro pet mjeseci prošlo je otkako mještani mjesnih zajednica Gojevići, Bakovići, Bilići i još nekih naselja Općine Fojnica danonoćno dežuraju uz riječicu Željeznicu na lokalitetu Gotuša, gdje je planirana izgradnja jedne od jedanaest mini hidroelektrana, koliko bi ih se trebalo izgraditi na rijekama i potocima Fojnice. Kako javlja Fojnica online, na riječici Željeznici lokalitet Gotuša bi se trebala graditi MHE Luke instalisane snage 1573 KW, a vrijednost projekta je oko 5 miliona KM.

Od polovine mjeseca augusta prošle godine mještani spomenutih naselja danonoćno dežuraju i mirno protestuju uz riječicu Željeznicu protiv izgradnje proizvodnog objekta MHE Luke i brane vodu rijeke Željeznice. Mještani su tu sagradili i improvizovani drveni objekat. Unutra grupa mještana igra karte i griju se uz peć ''bubnjaru“. U slučaju da bi investitor najavio ili započeo neke građevinske radove, tu bi se okupilo stotine građana ovih naselja i Fojnice da spriječe uništavanje riječice Željeznice.

Mirni protesti traju već pet mjeseci (FOTO: fojnica.ba)

Svi su jednoglasni da su protiv izgradnje MHE Luke i da će tu biti dokle bude trebalo i da ne daju rijeku iz više razloga. 

''Mi uvijek govorimo razloge što ne damo rijeke, ali to televizije slabo prenesu. Mi imamo volju i uglavnom izdržat ćemo do kraja, dokle god to bude trebalo. Poznato je da bi riječica bila u cijevima, ne bi smo imali vode, uništila bi se flora i fauna, mijenjala bi se klima, stradalo bi i ovo malo prirodne ljepote što imamo... Ne smetaju nam ni minusi, da dežuramo i branimo svoju rijeku“, govori za Fojnica.ba penzioner Slavko Bilić, jedan od onih koji su po svaku cijenu spremni braniti prirodna blaga ovog kraja. 

Inače, Fojničani su i ranije u više navrata nastojali odbraniti rijeke koje se posljednjih godina sve češće pokušavaju iskoristiti za pokretanje mini hidrocentrala, od kojih lokalno stanovništvo nema nikakve koristi, dok su neprocjenjive štete koje pri tome nestaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije