Finci o Hagadi: Dali smo sebi auto-gol

Radiosarajevo.ba
Finci o Hagadi: Dali smo sebi auto-gol


Dugogodišnji lider jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci izrazio je nezadovoljstvo negativnom odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, koja je na 56. sjednici donijela negativnu odluku o posuđivanju Sarajevske Hagade na nekoliko godina njujorškom muzeju Metropolitan.

Hagada ostaje u Sarajevu

"Jevrejska zajednica nije involvirana u posuđivanje Hagade muzeju Metropolitan. Ipak, kao građanin sam razočaran što smo još još jednom postigli auto-gol. Nismo dozvolili da dvadeset miliona ljudi vidi i čuje pozitivnu priču o Hagadi.

Šta Jevreji misle o izmještanju Sarajevske Hagade

Naša Hagada zaista nosi pozitivnu priču o tome kako je zahvaljujući toleranciji više puta spašavana", rekao je za Radiosarajevo.ba Jakob Finci.

Sarajevska Hagada bi mogla 'preseliti' u New York

On je dodao da su grad i Bosna i Hercegovina na posuđivanju knjige mogli dobro zaraditi, ali da su nadležni ipak odlučili da knjiga ostane u podrumu zaključanog Zemaljskog muzeja daleko od očiju javnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije