Film.factory na Berlinale film festivalu

Radiosarajevo.ba
Film.factory na Berlinale film festivalu

Tokom ovogodišnjeg Berlinale film festivala ekipa "Film.factory" programa boravit će na ovom prestižnom Festivalu.

Mađarski reditelj Béla Tarr danas će prezentirati ovu jedinstvenu inicijativu. "Film.factory" program, u okviru Sarajevo Film Academy, koja je dio Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology, razvijen je u saradnji s vodećim internacionalnim filmskim umjetnicima kao što su: Carlos Reygadas, Tilda Swinton, Guy Maddin, Pedro Costa, Gus Van Sant, Fred Kelemen s težnjom da ulože svoje znanje i iskustvo u stvaranje novog globalnog pokreta umjetnosti kroz sveobuhvatni obrazovni program. 

"Film.factory" stvara novu generaciju filmskih autora, a što rezultira produkcijom bosanskih filmova najtalentiranijih reditelja iz cijelog svijeta. Događaj, na kojem će režiser i šef "Film.factory" programa Béla Tarr prezentirati dosadašnje uspjehe, ali i buduće ciljeve, održat će se u saradnji s Arsenal – Institute for Film and Video Art i Berlinale Forumom.

"I dok je sve više i više slika svuda oko nas, paradoksalno, opažamo povećanje devalvacije ovog lijepog jezika svaki dan. U ovom kontekstu tražimo da se budućim generacijama filmskih stvaralaca pokaže, odlučno i uvjerljivo, značaj vizuelne kulture i dostojanstva slike. Naša težnja je da radimo s filmskim umjetnicima koji misle odgovorno, uz duh humanizma, s umjetnicima koji imaju individualna zapažanja, oblik izražavanja i koji koriste svoje kreativne moći u odbrani dostojanstva čovjeka u stvarnosti koja nas okružuje. Sondiranje pitanja koja se tiču našeg pogleda na svijet i stanje naše civilizacije mora utjecati na rad ovog programa u Sarajevu", rekao je Béla Tarr.

U Berlinu će tokom "film.factory" prezentacije biti prikazana filmska ostvarenja tri studenta na doktorskom studiju, kao i kratki filmovi studenata na magistarskom studiju. 

A evo šta su neki od najpoznatijih vodećih internacionalnih filmskih umjetnika rekli o film.factory programu:

"Rad na film.factory programu je uzbudljivo iskustvo za mene. Osjetio sam da su svi na film.factory programu saigrači, ujedinjeni sa mnom u velikom naporu da otkrijemo mogućnosti u igri na velikom terenu filmskog stvaranja! I nema pravila, ni uniformi, što je iskustvo učinilo strašnijim, ali i oslobađajućim, živopisnim i produktivnim. Želim igrati svaki dan u film.factory programu.", rekao je Guy Maddin.

"U našem svijetu rasta, agresivnog konformizma, film.factory je laboratorija i mjesto proizvodnje istinskih nezavisnih filmova uz jedinstvenu mogućnost da se zaista umjetnički radi na filmu i da se ponovo film dovede na nivo umjetnosti. To je studij sa slobodnim duhom, gdje se ne guši ideja i realnost neukroćenog, individualnog umjetničkog izraza", riječi su Freda Kelemena.

"Dirljivo je vidjeti angažman Bele sa studentima i studenticama. Na film.factory programu to je svakodnevna borba, što je najbliže što mogu biti najintenzivnijem iskustvu filmske umjetnosti", Pedro Costa.

„Film.factory je glavno mjesto za diskusiju o filmu. Škole, gdje možete naučiti raditi na softveru mogu se brojati u stotinama. Ali nema mnogo mjesta gdje se može analizirati, dijeliti i pitati kao što možete to da činite na film.factory programu. Postoji samo nekoliko ljudi širom svijeta koji žele da razmišljaju o tome šta filmska umjetnost i zahtijevaju najviše od sebe samih", rekao je Carlos Reygadas.

Prema riječima Tilde Swinton osnovno polazište za rad na film.factory programu identičan kao i njegov cilj: istinsko saosjećanje, vjernog drugarstva između filmaša koji rade zajedno - posebno veza između režisera i njegove/njene mogućnosti i uslova atmosfere te veza između njih. 

"Osmislila sam praktične vježbe istražujući ove dinamike - podsticanje ovih mladih režisera da se stave u cipele od one će režirati kako bi bili usmjereni ka sticanju povjerenja u svoju sposobnost da vode i podrže svoje kolege" , rekla je Swionton.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije