Film Selo bez žena nagrađen u Estoniji

Radiosarajevo.ba
Film Selo bez žena nagrađen u Estoniji

Dokumentarni film Srđana Šarenca Selo bez žena osvojio je People's Award Estonija na 25. festivalu dokumentarnog i antropološkog filma u Pärnu, Estonija, saopćila je producentska kuća Nopvi film.

Selo bez žena je film o braći Janković, posljednjim stanovnicima sela Zabrđe neženjama u 30-im godinama koji kreću u potragu za nevjestama iz Albanije. Braća Janković imaju 70 ovaca, sedam pasa, jednog pjevca i žive u Zabrđu gdje ženska noga nije kročila posljednjih 15 godina. Film prati komična nastojanja najstarijeg brata Zorana (35) da pronađe nevjestu i spasi selo od nestanka. 

U susjednoj Albaniji situacija je obrnuta, svi muškarci otišli su na rad u Grčku i žene su ostale same. Braća Janković, koji su ratovali protiv Albanaca, sada su u prilici da pruže ruku pomirenja "neprijatelju".

Do sada je film prikazan na 20 međunarodnih festivala, a dobitnik je nagrade Documenta Madrid za autorski dokumentarac 2011. i nagrade za najbolji projekat Zagrebdox pitching Foruma 2008. godine. 

U julu, film će biti prikazan na Sarajevo Film Festivalu i Doku Prizren Film Festivalu u Prizrenu. 

Scenarist i reditelj filma je Srđan Šarenac, a producenti Estelle Robin You i Igor A. Nola. Film je nastao u produkciji Les Films du Balbari te u koprodukciji s Mainframe Production. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije