Film Ćire Mandića na festivalu Karlovy Vary

Radiosarajevo.ba
Film Ćire Mandića na festivalu Karlovy Vary

Igrani film sarajevskog redatelja Miroslava Ćire Mandića Adria Blues će svoju svjetsku premijeru doživjeti na Međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary gdje je uvršten u takmičarski program East of the West. 

Adria Blues je međunarodna filmska koprodukcija kojoj je Bosna i Hercegovina dala važan doprinos - Sarajlija Miroslav Mandić je reditelj i scenarist filma, Senad Bašić igra glavnu mušku ulogu, Samir Fočo je oblikovao zvuk a Amra Bakšić Čamo (SCCA/PRO.BA) je koproducentica filma.

48. Međunarodni filmski festival Karlovy Vary, koji će se odvijati od 28. juna do 6. jula spada među najstarije i najvažnije festivale na svijetu, s posebnim fokusom na filmove iz srednje i istočne Evrope. Predsjednica žirija je ove godine Agnieszka Holland, a očekuje se da će festival u različitim programima predstaviti 180 filmova od čega približno 70 svjetskih premijera. 

Adria Blues je priča o generaciji ljudi, koji su na početku 90-ih bili dovoljno stari da ih je prijašnji sistem vrijednosti oblikovao, a dovoljno mladi da ih je različito poimanje tranzicijskih promjena bitno diferenciralo jedne od drugih. Glavni likovi su nekada slavni rocker i njegova žena koja ne može prihvatiti činjenicu da je s njenim mužem danas sve drugačije. Ostali zanimljivi likovi su pripadnici generacije koja je odrastala uz njegovu muziku i koji se s nabujalim osjećanjima suočavaju s hipokrizijom nove građanske elite kojoj danas i sami pripadaju. Tokom rješavanja rockerovog konflikta sa stvarnošću oni spoznavaju vlastite probleme, koji su tragi-komične prirode. 

"U protekla dva desetljeća su se mnogi filmovi bavili tematikom ratova u BiH i Hrvatskoj obrađujući grozote smrti, silovanja i drugih zločina. Postoje, međutim, i brojne druge žrtve rata o kojima niko nije govorio - zgroženi nad time što se događalo oko njih, mnogi ljudi su digli ruke od toga što su stvarali i što im je bilo važno. Jednostavno su se isključili i prepustili površnim, mehaničkim aktivnostima samo da prežive. Razočarani i depresivni, oni u stvari samo vegetiraju. Putem priče o poslijeratnom rockeru koji je izgubio sve ambicije, Adria Blues pokušava govoriti o tim ljudima i u njihovo ime“, je o filmu rekao reditelj i scenarist filma Miroslav Mandić. 

Miroslav Mandić je rođen u Sarajevu, a diplomirao je na Columbia University Film School u New Yorku. Pisac je scenarija i reditelj više igranih i dokumentarnih filmova kao i tv serija koji su osvajali nagrade na filmskim festivalima kao i srca publike u prošlim desetljećima (Brak radnika, Top lista nadrealista 2, Borderline Lovers, Život radnika, Searching for Johnny...). Od 2005 živi i stvara u Ljubljani gdje je i vanredni profesor na AGRFT. 

„Uvrštavanje u takmičarski program jednog od najprestižnijih festivala u svijetu filma bez sumnje potvrđuje kvalitetu Mandićevog filma, a producentima i stvaraocima to predstavlja veliki stimulans da i dalje pravimo filmove po provjerenom receptu međunarodnih koprodukcija, koji ne samo da omogućava obezbjeđivanje sredstava za realizaciju filmskog projekta već i daje podlogu za sintezu kreativnog naboja koji sobom nose stvaraoci iz različitih sredina“, je uz obavještenje organizatora KVIFF istakla koproducentica Amra Bakšić Čamo.

Direktor fotografije je Jure Černec, montažer Stanko Kostanjevec, scenografMatjaž Pavlovec, kostimograf Emil Cerar, kompozitor Aldo Kumar, dizajner zvuka Samir Fočo a za šminku je bila zadužena Alenka Nahtigal. Producenti filma su Frenk Celarc (Gustav Film), Miroslav Mandić (Filmostovje) i Ida Weiss (Senca Studio), koproducenti Boris T. Matić (Propeler film) i Amra Bakšić Čamo (SCCA/PRO.BA). 

Glavne uloge u filmu igraju bosanskoj javnosti dobro poznati Senad Bašić te Mojca Funkl, talentovana i više puta nagrađivana glumica Mestnog Gledališča Ljubljana, kojoj je to prva glavna uloga u igranom filmu. Glumačku ekipu još tvore i Peter Musevski, Gregor Zorc, Iva Babič, Branko Završan, Lotos Šparovec, Nataša Tič Ralijan, Jernej Čampelj i Inti Šraj. Po prvi put na filmu nastupa Maja Taraniš a važnu ulogu igra i hrvatski glumac Frano Dijak.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije