Feral Tribune - instrument istine

Radiosarajevo.ba
Feral Tribune - instrument istine


U prepunoj Sali Kina Grič u Zagrebu, pred oko sto posjetitelja, održana je premijera dokumentarnog filma Ogledalo društva u nastajanju, koji tematizira ugašeni nezavisni hrvatski sedmičnik Feral Tribune i novinara, urednika ovog lista Viktora Ivančića. Autorica filma je Svetlana Broz, direktorica nevladine organizacije Gariwo, u čijoj produkciji je i nastao film.

Film je nastao kao dio projekta Budi promjena – učini nešto! Povod za snimanje filma bila je nagrada Duško Kondor za afirmaciju građanske hrabrosti, čiji je ovogodišnji dobitnik upravo Viktor Ivančić.

Nakon projekcije filma održan je i okrugli sto o temi Građanska hrabrost, cenzura i autocenzura. Na okruglom stolu govorili su: Viktor Ivančić, laureat nagradeDuško Kondor, Henrik Ofstad, ambasador Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj; Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske od 2000. do 2010., prof. dr. Dean Ajduković, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te Svetlana Broz, autorica filma, uz moderaciju Amera Tikveše, PR-a Gariwa.

Viktor Ivančić je na početku diskusije već rekao da ništa od onog što je uradio ne bi bilo moguće bez Ferala, te da je nagrada koju je on dobio ujedno i nagrada Feral Tribunea. Upitan da prokomentira činjenicu da je u martu ove godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru jedan od najvećih šovena hrvatskog novinarstva Smiljko Šagolj proglašen najpopularnijim profesorom među studentima, Viktor Ivančić je rekao da prostor bivše Jugoslavije funkcioniše danas koherentnije nego za vrijeme njenog postojanja jer države nastale njenim raspadom „jedne drugima isporučuju govna“.

Bivši predsjednik Hrvatske Mesić kazao je da „Feral nije bio ničiji instrument. Bio je, ustvari, instrument istine“, a za feralovce: „to su ljudi kojima sam se divio i preko kojih sam i ja upoznavao sta se to događa u ovoj zemlji.“

Direktorica Gariwa i autorica filma Svetlana Broz prokomentirala je činjenicu da kad se pogleda zastupljenost laureata nagrada Duško Kondor prednjače novinari. Dosad su nagrade dodijeljene ekipi magazina 60 minuta, Esadu Kočanu i Viktoru Ivančiću. Svetlana Broz rekla je da su to ipak izuzeci, ali da s obzirom na te izuzetke novinarstvo regiona ima svijetlu budućnost.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije