Fenomen Međugorja: Vatikanska komisija nije završila rad

Radiosarajevo.ba
Fenomen Međugorja: Vatikanska komisija nije završila rad

Mada su ovih dana, a nakon navodnog zasvjetljavanja kipa Blažene Djevice Marije u ponedjeljak navečer, u obiteljskoj kući vidjelice Vicke Ivanković - Mijatović u Međugorju, mnogi respektabilni mediji u regiji objavili da je specijalna komisija Vatikana za Međugorje završila svoj rad, to nije tačno.

"Riječ je o krivoj informaciji. Ne samo što povjerenstvo nije završilo rad nego će vrlo skoro održati svoju narednu sjednicu, ovih dana", tvrdi  izvor Oslobođenja iz krugova bliskih Katoličkoj crkvi BiH.

Špekulacijama nema kraja

Mediji su čak navodili i precizan datum iz avgusta kada je komisija, navodno, stavila tačku na svoje aktivnosti.

"Ne bih ulazio u razloge špekulacija oko Međugorja, pa i oko te komisije, ali je sigurno da ova još radi i da u momentu kada razgovaramo niko ne može točno reći kad će njen rad biti okončan. Možda će to biti ove godine", istakao je jučer  izvor.

Izvor sumnja da bi ovosedmišna priča, koja je ponovo skrenula veliku pažnju svjetovne i crkvene javnosti na fenomen Kraljice mira, mogla na bilo koji način uticati na rad pomenute komisije.

"Konačno, sjetite se, bilo je još takvih fenomena. To je sporedno za komisiju", tvrdi izvor, napominjući da jesu bitni razgovori s tzv. vidiocima Gospe, ali i sa nekim drugim osobama koje o tom fenomenu sigurno imaju šta reći.

Misli, pri tome, na mostarskog biskupa Ratka Perića, na dr. fra Ivana Sesara, provincijala Hercegovačke franjevačke provincije, na fra Jozo Zovku, koji je bio župnik u Međugorju prije 32 godine kada je sve počelo...

Opće je poznato da biskup Perić negira fenomen Međugorja, o čemu je napisao i knjigu, no ostala dvojica, nastavlja izvor, smatraju ga autentičnim, dodajući da najbolje Bog zna šta je i u Perićevoj duši.

Fenomen se ne može ukinuti

Sagovornik tvrdi da je delegacija vatikanske komisije, preciznije rečeno, tijelo pri Kongregaciji za nauk vjere, (ministarstva), prošle godine išla službeno u Međugorje.

U javnosti se tvrdi da su išli i neslužbeno pojedini članovi komisije.

"Moguće je, ali samo oni koje tamo ne poznaju", kaže izvor iz Katoličke crkve, podsjećajući na to da će izvještaj komisije, prema katoličkim zakonima, kada bude završen, biti predočen sadašnjem papi Franji.

"Papa ga ne mora potpisati, a i može. Ali, u svakom slučaju izvještaj mora od njega biti odobren", kaže naš sagovornik.

No, priznali je zvaničnici ili ne, međugorska Gospa je već odavno postala fenomen, o kome se može govoriti iz svih uglova, pa već i zbog same činjenice da je jedno hercegovačko mjestašce ne samo preporodila nego ga i uspjela smjestiti u srca miliona ljudi širom svijeta, i te milione privući, čak i fizički, njemu, i što je još važnije, Gospodaru. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije